PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEOREPORTAJ. IN MEMORIAM – Teodor Curpaş: “Omul lui Dumnezeu”

Omul lui Dumnezeu, spirit enciclopedic, aşa îl numesc astăzi cei ce i-au fost aproape profesorului Teodor Curpaş. A fost un om mare, cum nu ştiu dacă vom mai avea vreodată, spune preotul Almon Chirilă, cel ce i-a fost duhovnic, dar şi discipol profesorului Curpaş.

Profesorul Teodor Curpaş a fost înmormântat în curtea Bsericii Ortodoxe din localitate Vetiş. Slujba de înmormântare a avut loc marţi, în prezenţa unor oameni de cultură din judeţ, prieteni. Preotul paroh Almon Chirilă a precizat, pentru PortalSM, că el a fost înrmormântat în curtea bisericii deoarece pentru Curpaş această biserică era “acasă”, era locul unde şi vărsa lacrimile de tristeţe şi de bucurie.

“Domn profesor de fiecare dată când vinea aici spunea că vine şi se simte aici ca şi acasă, ca şi în biserica în care el s-a născut şi a fost botezat”. Oamenii de cultură şi cei care l-au cunoscut au avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Teodor Curpaş: Managerul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo: “A fost un dascăl de şcoală, un dascăl de viaţă”. Scriitorul Felician Pop: “A fost un spirit enciclopedic. El a activtate înf oarte multe domenii cu aceeaşi pricepere, aceeaşi dăruire, cu acelaşi har. A fost implicat şi în lumea sportivă, să ne amintim că epuca de glorie a echipei Olimpia a fost atunci când Curpa a fost preşedinte”.

Preotul Almon Chirilă: “A fost omul lui Dumnezeu care a uitit biserica,i-a ibuit pe oameni, şi-a iubit familia, a iubit tot ceea ce este frrumos, un om plin de înţelepciune, dascăl scriitor, un om de cultură, un om de suflet. Un om mare, cum nu ştiu dacă vom mai avea vreodată aici pe plaiuri sătmărene”. Preotul Viorel Paşca: “Teodor Curpaş a fost un om destionic, un om care vedea lucrurile altfel decât le vedeau alţii”.

SURSE VIDEO: NVedem la TV