PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Cetatea din orașul Ardud, reamenajată printr-un proiect unic în România

Primăria orașului Ardud din județul Satu Mare a câștigat un proiect prin care Cetatea din Ardud va fi renovată și reamenajată. Primarul Ovidiu Duma a prezentat pe pagina sa personală de Facebook detalii despre acest proiect unic în România. 
Redăm integral mesajul primarului Ovidiu Duma, candidat PNL la Senatul României:
Cetatea Ardud, un spațiu încărcat de istorie și legendă, a fost construită în anul 1481 și este una dintre cele mai puternice fortificații medievale din Transilvania de Nord. În anul 2012, în urma finanțării obținute prin programul REGIO, am renovat și reabilitat o parte a cetății, iar în ultimii ani am făcut eforturi susținute pentru a regenera trei zone de importanță turistică: zona Cetății, Parcul Cetății cu lacul aferent și parcul cu tematica Tabara Micilor Cavaleri.
Sunt bucuros să #anunț că eforturile nostre nu au fost în zadar și în urma depunerii proiectului cu numele “Promovarea turismului istoric și cultural transfrontalier bazat pe moștenirea lui Pintea Viteazu” în parteneriat cu localitatea Velyatin, Ucraina, în cadrul Programului de cooperare transfrontaliera HUSKROUA ENI CBC 2014-2020, #OrașulArdud a fost declarat câștigător, obținând cel mai mare punctaj din sute de proiecte înscrise, ajungând astfel pe #prima poziție în prioritățile programului de finanțare.
Principalul obiectiv al proiectului este creșterea potențialului turistic din zonă și promovarea istoriei transfrontaliere și a patrimoniului cultural ca valoare comună europeană prin investirea în conservarea, reamenajarea și renovarea siturilor istorice.
Lucrările din zona Cetății vor definitiva reabilitarea efectuată în 2012 și vor adăuga noi facilități pentru organizarea de evenimente publice: spațiu în aer liber pentru festivaluri, scări modulare din lemn, scenă modulară, teatru în aer liber cu 500 de locuri. Parcul Cetății va include un parc cu alei, mese, bănci, amenajări florale și arboricole. Lacul va fi curățat și amenajat cu ponton și ambarcațiuni mici. Zona va fi reconfigurată pentru activități medievale și tradiționale. (căsuțe din lemn, corturi, etc). Tabăra Micilor Cavaleri va fi o zonă dedicată evenimentelor educaționale, medievale pentru copii, dar și pentru divertisment și aventură prin construirea unor structuri specifice (turnuri, tunel între turnuri, panouri de cățărat, palisade, tir cu arcul, leagăne etc)
Conceptul amenajării este unic în țară și va fi o zonă de agrement și petrecere a timpului liber într-o manieră inedită pentru vizitatori de toate vârstele, din județ și din țară.
Bugetul total al proiectului este: 1.610.955€
Exit mobile version