PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Amendă de 100.000 lei pentru cei ce au populat Someșul cu pește invaziv

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramureș a fost amendată pentru că a populat râul Someș cu somn pitic, o specie de pește invaziv, extrem de dăunător pentru fauna acvatică.

Pescarii s-au revoltat după ce AJVPS Maramureș a făcut public o acțiune de populare cu pește invaziv în Someș. De asemenea, la mijlocul lunii ianuarie, a fost inițiată și o petiție prin care se cerea demisia celor vinovați. Reprezentanții Agenției Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) au transmis astăzi că AJVPS Maramureș a fost sancționată.

,,Conform adresei nr. 0074/GM/10.02.21, primită de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, AJVPS Maramureș a fost sancționată cu suma de 100.000 lei conform art. 96 alin. 3 pct. 12 din OUG 195/2005 pentru popularea cu caras (carassius gibelio) și somn pitic (Ameiurus melas) în proximitatea ariilor naturale protejate Someșul Inferior și Bozânta’’, transmit reprezentanții ANPA.

De asemenea, inspectorul ANPA care a participat la acțiunea de repopulare este cercetat disciplinar. Totodată, a fost demarat un program de perfecționare a personalului cu drept de inspecție și control din cadrul instituției.