Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

FOTO. Populare cu pește invaziv în Someș. Pescarii se revoltă!

AJVPS Maramureș a făcut public azi în mediul online o acțiune de populare cu mai multe specii de pești. Anunţul a stârnit o adevărată revoltă pe Facebook deoarece printre speciile introduse în Someş se află una invazivă, somnul pitic.

Mai mulți pescari și nu numai s-au arătat revoltați de acțiunea luată, deoarece peștele somn pitic este o specie invazivă. Această specie se hrănește cu icrele altor pești, distrugând astfel fauna din râul Someș.

“Hrana somnului pitic constă din icre, alevini și pui de pește, insecte acvatice, larvele acestora etc. Fiind consumator de icre, somnul pitic este un pește dăunător atât în apele naturale unde s-au înmulțit, cât și mai ales în crescătoriile de crap. Specialiștii recurg la orice metodă pentru a-l elimina, iar voi ce faceți?” se exprimă revoltat un pescar.

Potrivit wikipedia, somnul pitic este un pește teleostean răpitor din familia ictaluride, originar din America de Nord. Are o lungime de 20-30 cm, greu de circa 200-300 g, cu capul lat, gura mare cu patru perechi de mustăți. Pe spate are o înotătoare adipoasă. A fost importat în Europa apuseană în 1880, de unde s-a răspândit pe cale naturală în multe țări, inclusiv în România. În România există în special în Transilvania. Are valoare economică redusă.

Deoarece lumea a distribuit masiv postarea și s-au arătat revoltată de această acțiune, AJVPS Maramureș a șters postarea, la 9 ore după ce a fost publicată pe Facebook.

 

 

 

 

6 comentarii

  1. Manea Răspunde

    Parcă vezi și că au plătit somnul la preț de sturion . De , trebuie să iasă și ceva “parandărăt” pentru șefi …..

  2. mihai Răspunde

    Inspectorul ANPA DIN ZONA AR TREBUII DEMIS ?NU ARE CE CAUTA ACOLO DACA NU ARE CUNOSTINTE ELEMENTARE MAI ALES CA A PARTICIPAT LA ACTIUNE,AJVPS+ULUI MUSAI TREBUIE ANULAT ? RETRAS CONTRACTUL PRIN CARE ADMINISTREAZA APELE DIN JUD MM SI ANCHETATI PENTRU INTRODUCERE DE SPECII INVAZIVE ,Deasemeni trebuie vazut cum si pe ce s=au cheltuit 100000lei ,carasul viu de o vara sau doua e 2=3 lei kg deci ar fi trebuit sa fie o cantitate f mare de peste nu citeva zeci de kg cum se vede in poze

  3. Fasz Răspunde

    Nu numai somnul pitic e specie invaziva ci și carasul, e foarte grav ce s-a întâmplat la Maramureș! Poate nu e prima data!

  4. ale-r-gator Răspunde

    este ceva normal in romanica noastra unde pe functii sunt pusi oameni pe criterii politice, necalificati profesional, habar nu au ce fac…dar la votat ati fost pescarilor? sau tocmai musca carasul si nu ati avut timp? este si vina voastra ca ati stat acasa

  5. radical2 Răspunde

    Asa se intampla cand in institutiile sau companiile statului se angajeaza pe pile sau pe criterii politice. Institutiile statului sunt pline de incompetenti. Imi seamana cazul cu cel facut de recorder. Ervin Molnar de la Apele Romane din Mures inlocuit cu un incompetent pe criterii strict politice. De-aia sa ajuns aici, ca in institutiile statului colcaie de gunoaie infecte (ANAF, DSP, Apele Romane, CNADNR…smd).

  6. Fisher Răspunde

    Am fost in Ungaria la pescuit ,la niste lacuri din padurea de langa Debrecen , in fiecare zi cine prezinta cea mai mare cantitate de somn pitic prins primeste un bax cu 12 buc de bere la cutie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.