PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Decizia liderilor UE: se mențin restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații

Decizia liderilor UE: se mențin restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații. Cei 27 de lideri ai UE au căzut de acord, după summitul online privind gestionarea pandemiei, să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariția noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economică planificată, potrivit Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru vaccinarea împotriva noilor variante de Covid-19 în următorii ani, după ce liderii UE au discutat modurile prin care imunizarea poate fi sporită și economia poate fi salvată, inclusiv turismul.

“Trebuie să ne pregătim pentru situația în care trebuie să vaccinăm în continuare perioade mai lungi de timp, poate chiar ani de zile, din cauza noilor variante de coronavirus, situație cunoscută din răspândirea gripei”, a afirmat Merkel.

Comisia Europeană le-a transmis liderilor europeni că 51,5 milioane de doze de vaccin au fost livrate până acum în UE iar 29,17 milioane au fost administrate, 5% dintre cetățeni primind deja a doua doză, potrivit datelor văzute de Reuters.

Comisia și statele membre UE au fost atacate din cauza neconcordanțelor din programul comun de imunizare și a livrării greoaie a dozelor, fiind în urma Israelului, Marii Britanii și a SUA.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că blocul comunitar își dorește “mai multă predictibilitate și transparență” din partea companiilor farmaceutice care au eșuat în a livra la timp stocurile contractate de vaccin, punând la risc ținta UE de inoculare de 70% din populația adultă până la sfârșitul verii.

În contextul în care UE calcă pe o linie fragilă între restricțiile care stopează răspândirea infectărilor și păstrarea granițelor deschise comerțului de bunuri și servicii, Merkel spune că nu se așteaptă să impună, momentan, măsuri mai dure la granița cu regiunea franceză Moselle.

Deși rata de infectare scade în aproape 20 de state membre UE, sunt temeri privind creșteri accentuate ale numărului de cazuri din cauza variantei de coronavirus depistată mai întâi în Marea Britanie, ce se răspândește rapid.

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că tulpina britanică este prezentă în 26 de state UE, cea sud-africană în 14 țări iar cea din Brazilia în șapte.

Președintele Parlamentului European: Nu există cale de întoarcere la felul în care erau lucrurile înainte

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a spus că ar fi o greșeală ca abordarea statelor membre să revină la starea de dinainte de pandemie, și că trebuie dezvoltată o politică sanitară cu responsabilități alocate instituțiile UE, potrivit unui comunicat de presă.

“Datorită abordării noastre colective, țările europene nu au fost puse în situația să se confrunte între ele iar statele bogate nu au cumpărat marea parte a vaccinurilor. Mă opun ferm acordurilor bilaterale. Vă cer să fiți fermi, să nu cedați tentației privind naționalismul vaccinurilor. O abordare comună ne permite să monitorizăm, să investigăm și să sancționăm sever orice escrocherii care vizează statele membre.

Lecția pe care pandemia ne-a învățat este că nu poate exista o întoarcere la felul în care lucrurile erau înainte. Ar fi o greșeală, o pierdere de energie și ne-ar lăsa neechipați pentru a adresa provocările viitoare. Trebuie să dezvoltăm o politică europeană de sănătate prin alocare de competențe clar definite instituțiilor UE”, a mai afirmat Sassoli.

Sursa: Digi24

Exit mobile version