PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Râul Someș a fost poluat cu ape de mină

Poluarea din râul Băița a ajuns în râul Someș și se află la granița cu Ungaria. Încă de ieri, specialiștii Apele Române Someș-Tisa sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată și este și ea în alertă.

,,Pe principiul ”poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare”, spun cei de la Apele Române.

Au fost prelevate probe de apă din râul Someș în secțiunea Satu Mare, iar potrivit primelor analize, au fost depășite valorile normale de metale, fier, mangan, cupru și zinc.

,,Avem și primele rezultate ale analizelor de la primele probe de apă: sunt caracteristice apelor de mina, indică depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc). Specialiștii noștri au prelevat probe de apă din râul Someș în secțiunea Satu Mare.  Inspecția Bazinală de Apă s-a deplasat la fața locului și a trasat prin procesul verbal de constatare trei măsuri obligatorii și imediate pentru poluator: să ia toate măsurile pentru diminuarea și eliminarea poluării; să depolueze și să igienizeze de urgență malurile și albia majoră a cursului de apă Băița; să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă. În urma centralizării rezultatelor analizelor de apă, vom comunica poluatorului tipul de sancțiuni pe care le va suporta conform prevederilor legale”, mai informează cei de la Apele Române.