Ultima actualizare: azi, 15:14

Locale

FOTO. Râul Someș a fost poluat cu ape de mină

Poluarea din râul Băița a ajuns în râul Someș și se află la granița cu Ungaria. Încă de ieri, specialiștii Apele Române Someș-Tisa sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată și este și ea în alertă.

,,Pe principiul ”poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare”, spun cei de la Apele Române.

Au fost prelevate probe de apă din râul Someș în secțiunea Satu Mare, iar potrivit primelor analize, au fost depășite valorile normale de metale, fier, mangan, cupru și zinc.

,,Avem și primele rezultate ale analizelor de la primele probe de apă: sunt caracteristice apelor de mina, indică depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc). Specialiștii noștri au prelevat probe de apă din râul Someș în secțiunea Satu Mare.  Inspecția Bazinală de Apă s-a deplasat la fața locului și a trasat prin procesul verbal de constatare trei măsuri obligatorii și imediate pentru poluator: să ia toate măsurile pentru diminuarea și eliminarea poluării; să depolueze și să igienizeze de urgență malurile și albia majoră a cursului de apă Băița; să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă. În urma centralizării rezultatelor analizelor de apă, vom comunica poluatorului tipul de sancțiuni pe care le va suporta conform prevederilor legale”, mai informează cei de la Apele Române.

9 comentarii

  1. Ba Răspunde

    Ceea ce se intampla in Romania la ora avtuala este compatibila cu un genocid , pedeapsa celor vinovati , sper , inchisoare pe viata , iar daca am fi in America pedeapsa ar fi si mai adecvata !!!

  2. Ionica Răspunde

    Suntem o tara de cacat fara legi . O tara numai de plantat varza. Lumea a 3 a. Bagami-as p..a in voi de analfabeti

  3. Pop Popovici Răspunde

    Ai de plm. Vinovatii inchisi pe viata !

  4. ecologist Răspunde

    Tot norocul în toată treaba că e iarnă ca și în 2000! Mai țineți minte faza cu iazul de la Bozânta? Cevera dacă să zicem pe unii îi prindea valul de cianură făcând baie în Someș? Atunci concentrația în apă (oficial) era mult peste limita letală pentru om. Că neoficial am auzit eu cum s-a orele at de fapt proba de apă ca să prindă cât mai puțin din valul de poluare. Dar noi ca țară am scăpat cu basma “curată” și nu am plătit nimic cu toate că era mai mult decât evidentă culpa. Au trecut 21 de ani de atunci. Am învățat ceva? Se pare că nu.
    Probabil și acum o să spună careva că de fapt vinovați sunt ungurii. Că de nu mergea non-stop (așa cum trebuie) stația de monitorizare de la Csenger cine știe ce se zicea? Că poate nici nu vine de la noi!? Tot un bantustan bananier suntem, culegători de sparanghel și de căpșuni ie plantație care ascultă manele la maxim când vine acasă. Vreți vreo dovadă? Intervenția pompierilor când se uită cum cade doamna de la etajul 6 în Constanța? Acolo nu era vorba numai de lipsa dotărilor tehnice. S-a văzut de la o poștă că nu sunt antrenați pentru așa ceva. Dar pentru lipsa ditprilir Arafat ar trebui tras la răspundere. Are ceva vechime acolo deci cam e în culpă.

    • ecologist Răspunde

      “ce era” nu “cevera”. Mea culpa.

    • dr.Raed Răspunde

      la cate catastrofe au fost in ultimii ani in romania ,eu ma mir ca mai rezista prietenul nostru sirian in functie,nu inteleg cum niciodata el nu are nici-o vina,doar subalternii au gresit,parca e mircea lucescu,antrenor pe viata

      • un cunoscător Răspunde

        @dr.Raed, mda. E un personaj toxic, foarte agresiv dar absolut depășit de situație. Aici îi dau dreptate lui Băsescu. Nu am eu treabă că e palestinian, dar tarele care dau pe dinafară în ultima perioadă sunt și din cauza gestionării discreționare a anumitor aspecte. Cunoscătorii din sistem știu bine la ce mă refer. După părerea mea nu e în stare să ne scoată la liman. Dar încă nu e târziu.

      • AziNu Răspunde

        Sa stii ca e prea de tot. Arahat trebuia sa-si dea demisia cand a umblat pe langa cadavrele de la Colectiv. De atunci a dat foc la mai multe spitale. De cand e Arahat in functie avem doar incendii si oameni carbonizati. Ca sa arate ca el stie sa gestioneze situatia, refuza sa trimita pacientii arsi in alte tari si ii omoara la noi acasa. Cine pwlm e ala de nu il atinge nimeni? Deocamdata l-a depasit pe Dinca cu mult . O sa devina si presedinte bag seama
        Rolul lui Arahat in Romania e sa “redirectioneze” sume mari catre anumite clase politice atunci cand cineva injecteaza banii in spitale.El e un fel de contabil al PSD-ului. Cadavrele pe care le lasa in ruma sunt doar rezultatul muncii lui

  5. m Răspunde

    Vai ce am dat iara la unguri in gura. Ahhh ce bucuros mai sunt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.