PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEOREPORTAJ. Călugărul Pasztory – sfânt sau şarlatan?! Cea mai controversată poveste din judeţul Satu Mare

Călugărul Pasztory Arkad, care a construit un falanster impozant în localitatea Boineşti şi a convins oameni să îşi doneze averile bisericii iar  apoi să trăiască în sărăcie, este de departe cel mai controversat personaj care a trăit în judeţul Satu Mare. Muzeograful Ciprian Honca, originar din această localitate, a mers cât s-a putut de adânc pe urmele celebrului călugăr, aducând la lumină o serie de informaţii preţioase, majoritatea “uitate” prin arhive.

Legătura lui Ciprian Honca cu povestea călugărului s-a sudat încă din copilăria lui. Ciprian a locuit o vreme într-o parte a falansterului, alături de bunicul său, care a refuzat să îl părăsească chiar dacă familia lui s-a mutat la casă. Astfel, Ciprian a ajuns să locuiască în falanster, iar după ani şi ani să adune tot mai multe informaţii pe care să le publice într-o carte şi să îşi scrie doctoratul pe acest subiect.

Despre călugărul bazilian Pasztory Arpad s-au ştiut puţine informaţii, toate transmise din vorbă în vorbă de către bătrânii satului, care nu mai sunt. Acum, graţie lui Ciprian Honca, toate informaţiile sunt adunate în mod oficial, din arhive, după cele mai stricte rigori ale unui cercetător.

Părerile sunt împărţite cu privire la Pastory Arkad. Unii spun că era un sfânt, deoarece avea un dar deosebit de a citi oamenii, de a-i ajuta în problemele lor, iar alţii spun că era un şarlatan, că ar fi apelat la tot felul de trucuri, fiind exclus din ordinul bazilian, reuşind că contruiască o adevărată “economie”, adică o moşie în adevăratul sens al cuvântului, care găzduia sute de persoane, care se autogospodărea, avea ateliere, chiar şi o fanfară. După mai bine de 100 de ani, fanfara a cântat din nou în toagul lui Pasztory.

Lansarea cărţii a avut loc duminică, 28 februarie, în curtea falansterului, în cadrul unui eveniment cu totul deosebit organizat de către angajaţii Muzeului Judeţean. Se poate spune cu siguranţă că o astfel de atmosferă nu a mai fost acolo din vremurile glorioase ale controversatului călugăr.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre această poveste deosebită, din videoreportajul următor: