PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. 102 ani de la eliberarea Sătmarului. Comemorări în județul Satu Mare

În anul 2020, conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații au inițiat un proiect amplu, ”Comemorarea Eroilor Neamului”. Astfel, în cursul zilei de ieri, vineri, 16 aprilie, la Hodod și Lelei s-au organizat primele manifestări, cu ocazia împlinirii a 102 ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română și instaurarea administrației românești.

Activitățile din 16 aprilie au debutat cu un ceremonial militari și religios la Monumentul Eroilor de la Hodod, monument ridicat în onoarea celor 20 de ostași români ce-și dorm aici somnul de veci. Manifestările dedicate împlinirii a 102 ani de la intrarea Armatei Române în județ pentru instalarea administrației românești au continuat în curtea bisericii din Lelei, acolo unde sunt îngropați trei eroi români din Al Doilea Război Mondial.

,,Acest prim eveniment face parte, şi constituie totodată, debutul uni proiect creionat în vara anului trecut, în plină pandemie, la iniţiativa colonelului (r) Ştefan Coşarca, la acea vreme Director de cabinet al Președintelui Consiliului Județean Satu Mare, la care au achiesat cele 3 asociaţii ale rezerviştilor militari sătmăreni (din M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Consiliul Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstince. Alături de iniţiator, preşedinţii acestor structuri, respectiv coloneii în rezervă Mircea Blideran, Iosif Pordea, Voicu Şichet şi Gheorghe Strâmb, au propus Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare implementarea unui program de cinstire a eroilor neamului la mormintele şi cimitirele acestora din localităţile sătmărene, măcar odată pe an.”

Manifestările organizate în Satu Mare, dedicate zilei de 19 aprilie 1919, data intrării pentru întâia dată a Armatei române în Satu Mare și a instaurării administrației românești pe aceste meleaguri vor continua și în zilele următoare.

Duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei române eliberatoare, se va ridica un parastas în memoria tuturor celor ce şi-au dat viaţa pentru eliberarea Sătmarului şi alipirea lui la Trupul sfânt la ţării în primăvara anului 1919.

Luni, 19 aprilie 2021, ora 12:00, ceremonial religios, ridicarea unui parastas şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.