Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

FOTO. 102 ani de la eliberarea Sătmarului. Comemorări în județul Satu Mare

În anul 2020, conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații au inițiat un proiect amplu, ”Comemorarea Eroilor Neamului”. Astfel, în cursul zilei de ieri, vineri, 16 aprilie, la Hodod și Lelei s-au organizat primele manifestări, cu ocazia împlinirii a 102 ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română și instaurarea administrației românești.

Activitățile din 16 aprilie au debutat cu un ceremonial militari și religios la Monumentul Eroilor de la Hodod, monument ridicat în onoarea celor 20 de ostași români ce-și dorm aici somnul de veci. Manifestările dedicate împlinirii a 102 ani de la intrarea Armatei Române în județ pentru instalarea administrației românești au continuat în curtea bisericii din Lelei, acolo unde sunt îngropați trei eroi români din Al Doilea Război Mondial.

,,Acest prim eveniment face parte, şi constituie totodată, debutul uni proiect creionat în vara anului trecut, în plină pandemie, la iniţiativa colonelului (r) Ştefan Coşarca, la acea vreme Director de cabinet al Președintelui Consiliului Județean Satu Mare, la care au achiesat cele 3 asociaţii ale rezerviştilor militari sătmăreni (din M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Consiliul Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstince. Alături de iniţiator, preşedinţii acestor structuri, respectiv coloneii în rezervă Mircea Blideran, Iosif Pordea, Voicu Şichet şi Gheorghe Strâmb, au propus Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare implementarea unui program de cinstire a eroilor neamului la mormintele şi cimitirele acestora din localităţile sătmărene, măcar odată pe an.”

Manifestările organizate în Satu Mare, dedicate zilei de 19 aprilie 1919, data intrării pentru întâia dată a Armatei române în Satu Mare și a instaurării administrației românești pe aceste meleaguri vor continua și în zilele următoare.

Duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei române eliberatoare, se va ridica un parastas în memoria tuturor celor ce şi-au dat viaţa pentru eliberarea Sătmarului şi alipirea lui la Trupul sfânt la ţării în primăvara anului 1919.

Luni, 19 aprilie 2021, ora 12:00, ceremonial religios, ridicarea unui parastas şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.

 

24 comentarii

  1. Anonimul Răspunde

    Traiasca ARMATA ROMÂNĂ!!!! M**e la dusmanii care au vrut cucerirea Ardealului!

    • Romanistan citizen Răspunde

      Îți recomand să-ți faci în regim de urgență testul de inteligență! Tu maaare român care duci lipsă acută de diacritice.

      • Anonimul Răspunde

        S-a trezit ungurii sa comenteze, hai mars dupa Petea

        • Anonimul Răspunde

          S-au * imi cer scuze de greseala

          • Romanistan citizen

            Te rog să citești ce am scris eu și ce ai scris tu. Apoi vezi dacă pe undeva există vreun element care să susțină supoziția ta absolut aiurea. Nu ți-e rușine așa un pic măi nespălatule? Una e părerea ta și alta sunt jignirile tale într-o direcție lansate absolut gratuit. Că numai cu kkaturi în gură umbli, greșeală genetică ce ești! Faci de tot rahatul toți românii de bun simț măi derbedeule troglodit. Apoi dacă ei fac asta tu trebuie să plătești cu aceeași monedă? Și ce câștigi măi retard? Dar acasă nimeni nu te bagă în seamă iar Dinamo stă să pice din A. Așa că ești necăjit pricăjitule.
            De fapt și aici doar eu te-am băgat în seamă. Mea culpa. Te bag altundeva.

      • Anonimul Răspunde

        Ba intelectualule eu vad ca esti un frustrat pe viata si te-ai trezit sa faci tot felul de afirmatii, esti mare smardoi in fata calculatorului si te crezi mai intelectual cand defapt esti un besinos , hai mars!

        • Romanistan citizen Răspunde

          Te-aș îneca eu în ceva. Dobitocule care ești. Ai scăpat de la ceva zoo văd.

    • 1839277400012 Răspunde

      Eu zic M.uie si la aia care vor si acum Ardealul.

      • rrr Răspunde

        Nu vrea nimeni Ardealul , dat nu-ar strica daca citeai un minim de istorie. Maghiarii au condus Ardealul aproape 1000 de ani cu succes . Armata Romana a intrat in Budapesta dupa ce razboiul mondial sa terminat si armata Maghiara a fost obligat sa puna arma jos , asa a fost usor. Maghiari macar stiu de unde au venit , ce au cucerit si cine sunt in scimb tu nu ai nume nu ai o origine nu stii ce esti Got , Avar , Peceng ,, Cuman …….. sau pur si simplu turc.

        • Anonimul Răspunde

          Documenteaza-te inainte sa vb de poporul roman, avem o istorie de peste 2000 ani si tu zici ca noi nu ne cunoastem originile? Normal ca budapeste va invata numai prostii, cata despre traci, daci,romani si provenienta limbii romane , noi avem de toate, voi ce aveti? Ca ati venit calare din Asia?

        • Anonimul Răspunde

          Cum poti spune asa ceva despre istoria poporului roman? Noi avem o istorie complexa, la fel si formarea limbii romane. Ii avem stramosi pe daci, traci si romani , voi ce aveti? Pe Ginghis Han calare pe cal care a venit din Asia? Au venit in europa sa faca ravagii si s-au stabilit in Campia Panoniei , asta vi istoria?

          • rrr

            Inca nu e dovedit continuitatea Daci , Traci , Romani. . E numai o presupunere.

        • Anonimul Răspunde

          Ion Creanga a scris asta despre stramosii nostri in amintiri din copilarie , nu sunt izvoare scrise care atesta autenticitatea… in fine , cum zice frustratul ala de mai sus , sunt un dobitoc

      • Cetateanul Răspunde

        Pe langa vitamina D3 recomand si pstile cu magneziu, calmeaza spiritele. Si niste Stresclin.

  2. s Răspunde

    @all:Oare de ce o manifestare normală de respect fata de cei ce și-au dat viața apărându-și țara și reântregind-o trebuie privită cu resentimente, comentarii lipsite de inteligentă fără o minimă cunoaștere a evenimentelor din anul 1919 din zonă.
    Comentarii precum cele ale cetățeanului din peșteră nu ar avea loc aici!Am participat la eveniment; salut comportarea elegantă a primarului maghiar !!!Salut participarea masivă a membrilor asociațiilor de militari aflați în rezervă,a clerului etc.

  3. H&R Răspunde

    De unde ia cineva ideea asta, ca cineva vrea cucerirea Ardealului? Nici Rusia nu cred ca va ataca Ucraina, cu mare probabilitate nu. Si vine cate unul cu povesti de asta. Au ramas in era ceausista?

    • Stjopan Răspunde

      Deputatul PSD Daniel Ghită a declarat lucrul ăsta. Ungurii ne cumpără pașunile și el a dedus din acest lucru că ne vor lua Ardealul, iar declarația lui i-a băgat în stare de alertă pe șoșoci.

      • c-block Răspunde

        Carele deputat e un fel de analfabet nefuncțional dovedit. Așa că ….😱🤮💩💩💩🤫

        • Sergiu Răspunde

          Pai sincer eu asa cred ca dejaba am facut mare unire cand poporul emigreaza din tara(deja 5 milioane de romani e plecat din tara) deja mai multi romani copii se nasci in afara romaniei decat acada la noi, ca asa de fain merge la noi treaba ca cine poate fuge din tara….. Inteleg eu patriotismul si e un lucru fain, dar cand nu avem infrastructura nu avem autostrazi,sistemul de sanatate e sub orice critica (cati spital au ars ?oamenii care erau internat cu Covid au ars in viu ),tara e vanduta sintem o colonie… acolo am ajuns ca ungurii faceau pentru noi satmarenii partamente ANL pentru doctorii?? Pai asta e sub orice critica ,ca noi nu sintem in stare… dar cand hora tre sa facem si sa cantam cu mamaliga si cu mici in gura ca noi sintem romani atunci wai de capul nostru sintem beton 👌,mergeti la negresti oas ii gol… t lumea e plecat la franta… pana in anii 2050 populatia Romaniei o sa fie 14 milioane…

          • s

            @Sergiu:cred că aveti dreptate.Nu știu dacă prin asemenea manifestări putem da istoria înapoi,sau corecta ceea ce o clasă politică ineptă și total nepricepută i-a făcut poporului acesta în 30 de ani !Atât măcar putem face:să-i cinstim ca pe părinții noștri ,pe cei care s-au străduit să ne lase ceva de care să fim mândri-eu murit aici și nici măcar nu erau de pe aceste meleaguri.Si mai cred că măcar în fata mormintelor lor ne putem uita și ruga ÎMPREUNĂ !Doamne ajută!

          • H&R

            Stau si ma gandesc, ca eroii cazuti in razboi, parca au murit degeaba, daca luam in condiderare unde am ajuns dupa 30 si ceva de ani cu clasa noastra politica. Ei, eroii din razboi, au cucerit/au luat inapoi, ceea ce dupa 1989 au vandut fain si frumos politicienii si baietii destepti.

          • H&R

            *considerare

    • H&R Răspunde

      OK, dar despre austrieci nu a zis nimic Ghituca asta? Stiti voi, despre ce paduri este vorba.
      Suntem in NATO, Ghituca stie cu ce se mananca NATO? Cu mustar si checiap, langa manele?
      Despre Baragan, Insula Braila si toate celelalte terenuri agricole de sute sau chiar mii de hectare vandute si/sau retrocedate in mod dubios nu zice nimic Ghituca noastra? Aaaah , asa trebuie atrasa atentia despre lucrurile serioase. Cum vrem ceva sa mai vindem sau sa punem mana pe ea, imediat apar ungurii care vor neaparat sa ne ia tara. Despre autostrazi construite in cei peste 30 de ani, in episodul urmator :))).
      Romania mare, cine fura are!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.