PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Parlamentarii USR PLUS de Satu Mare, în vizită la Halmeu. Sprijin pentru producătorii de căpșuni

Parlamentarii USR PLUS de Satu Mare, deputatul Radu Panait și senatorul Alexandru Robert Zob, au efectuat joi o vizită de lucru în comuna Halmeu.

Comuna Halmeu asigură circa 75% din producția de căpșuni ai României, fiind principala activitate a localnicilor. Este o sursă de venit redutabilă, iar în această perioadă sute de oameni au ajuns la Halmeu cu scopul de a distribui fructele în toată țara. Cum în acest an fructele au întârziat să apară din cauza vremii, parlamentarii au dorit să discute personal cu producătorii pentru a vedea care sunt principalele lor nevoi.

,,Am rămas plăcut surprins să văd cum câmpurile sunt pline ochi de oameni care lucrează de cu zori. Am întâlnit producători care după ani de străinătate s-au decis să se reîntoarcă în România pentru a investi în propria lor afacere. Au mizat pe câmpul românesc iar unii cultivă suprafețe impresionante de căpșuni, afine sau legume. Produc tone de fructe care sunt distribuite în toată România și chiar peste hotare. Nevoile lor sunt într-adevăr mari, și aici putem discuta despre piața de desfacere și lipsa unei hale frigorifice sau a unei făbricuțe de procesare, însă vom face tot posibilul pentru a-i sprijini”, a declarat deputatul Radu Panait.

Senatorul Alexandru Robert Zob le-a adus în vedere producătorilor oportunitățile de care pot profita accesând fondurile europene.

,,Munca în câmp nu îmi e deloc străină. Și în Negrești Oaș agricultura este în floare, iar în Halmeu am găsit oameni la fel de harnici și de gospodari. Acești oameni trebuiau ajutați de mult, știu că în fiecare an administrația locală le-a promis același ajutor, construirea unei hale frigorifice, care însă nu s-a construit nici până în ziua de azi. Este important ca până ce noi vom putea face ceva concret pentru ei, ei să știe că pot profita de alte ajutoare. Vorbim aici de fondurile europene și măsurile deschise pentru domeniul agricol. Vorbim despre sprijinul pentru înființarea de activități agricole în zonele rurale sau pentru procesarea/marketingul produselor. E important să fim alături de ei mereu, iar primul ajutor e cumpărând în permanență de la ei”, a declarat senatorul Robert Zob.

Înainte de a-și încheia vizita de lucru cei doi demnitari nu s-au dat la o parte când a venit vorba de muncă, astfel că au ajutat la culesul căpșunilor.