PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Localitatea din județ în care nu se vaccinează nimeni. Primarul și medicul refuză să se implice

Localitatea Cămărzana din județul Satu Mare conduce topul comunelor codașe la vaccinare. Oamenii nu au încredere în eficiența vaccinului, iar primarul și medicul de familie refuză să se implice, fiind „anti și împotrivă”, titrează pressone. De asemenea, instalarea unor antene-relee în localitate a adus „interneturile”, dar a aprins o nouă polemică.

În cinci luni, în Cămărzana doar 10 săteni și-au manifestat încrederea în recomandările comunității științifice. Aici, medicul din localitate e sceptic în legătură cu eficiența vaccinului și mai așteaptă, primarul nu vrea să-și pună în pericol oamenii și mai așteaptă, iar majoritatea oamenilor sunt în vârstă și nu mai așteaptă nimic.

„Doctorița noastră o zis că nu vrea să moară oamenii din cauza ei, că unii rezistă de la vaccin, alții nu. Se mută acuma cu casa, că ea de la releurile alea nu rezistă să steie sub deal. Sunt niște antene să meargă interneturile și ăstea. Îs mai multe puse și o zis doctorița că alea tare atacă”, a declarat o localnică, pentru pressone.

Problema vaccinării nu e în niciun caz problema primarului. O spune categoric Florin Ionici, care la 31 de ani a adunat deja două mandate la Primăria din Cămărzana.

„Io i-am întrebat dacă vor să se vaccineze. Nu ne vaccinăm, domn’ primar!, mi-au spus. Doamne ferește să se întâmple ceva! Vine la mine cel sau cea care a rămas fără un părinte să-mi zică: dom’ primar, tu mi l-ai chemat să se ăsta… I-am spus și domnului prefect, cu care am o relație bună, că nu pot să fac așa ceva. Vin copiii plecați să-mi zică apoi că din cauza mea o murit tata, mama sau bunicu’. Nu! Eu îi anunț dacă vine o caravană. Vreți să vă? Nu se înregistrează nimeni. Mulțumesc frumos. Io ce să fac?”, întreabă Ionici.

Nicio caravană n-a trecut prin Cămărzana să prezinte oferta de vaccinare, nici primarul de 31 de ani nu s-a imunizat. Nici nu e interesat. Spune că în comună s-au înregistrat trei decese Covid, dar le-ar pune mai degrabă pe seama bolilor cu care luptaseră în ultimii ani cei care au trecut în pandemie la cele veșnice.

Primarul o invocă pe doctorița de familie din comună, Roxana Todică. Aceasta ar fi putut să-i vaccineze pe cămărzeni, dar „e anti, e împotrivă”. Are o reputație solidă în zonă, aflăm, fiind „o profesionistă desăvârșită, jos pălăria”, iar refuzul ei de a se vaccina l-a pus pe gânduri și pe primar.

Cel mai apropiat centru de vaccinare e la 20 de kilometri de Cămărzana, la Negrești Oaș. Direcția de Sănătate Publică Satu Mare s-a oferit să reducă distanța și să trimită o echipă mobilă, doar în condițiile în care 20 de cămârzeni se vor înscrie pe o listă la doctorița de familie.

La Târșolț, comuna vecină, ar fi fost un caz de „miozită generalizată” în urma vaccinului, ne informează doctorița. Vestea ar fi ajuns rapid la Cămârzana și a sădit sămânța îndoielii. Acoperirea vaccinală e de 0.43% în Cămârzana (10 localnici figurează ca vaccinați, la o populație de 2304), dar medicul spune că datele nu țin cont de faptul că jumătate din populație e plecată în străinătate și că sigur sunt cămârzeni care s-au imunizat în Franța sau Anglia.

Roxana Todică rămâne de partea celor nehotărâți: „Mai aștept deocamdată și eu. Știți cum e, fiecare se teme pentru sănătatea lui”. Cât despre instalarea „antenelor” în sat, e sigură că opoziția ei și a altor localnici e inutilă.

Materialul complet, pe PressOne.