PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Avertismentul unui specialist. Urșii vor ataca la Luna Șes: „Vor rupe restaurantele, vor intra în cabane”

Riscul ca urșii să atace cabanele și restaurantele de la Luna Șes este foarte mare în momentul în care se va deschide stațiunea turistică din zona respectivă, atrage atenţia directorul Asociaţiei Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din județul Satu Mare, Daniel Dragoș. El spune că în zona Oaşului numărul urşilor este mai mare decât cel optim şi au existat deja trei cazuri în care ei s-au intersectat cu oamenii.

Directorul AJVPS a vorbit în cadrul emisiunii PortalSM LIVE despre riscul la care sunt predispuse cabanele și restaurantele de la Luna Șes dacă numărul urșilor continuă să crească.

El a explicat că pe fondurile gestionate de AJVPS din Ţara Oaşului ar fi un optim de cinci urşi iar în teren sunt între 8 şi 10 urşi.

„Dacă sunt prea mulți, piramida trofică se inversează. Baza de unde își extrage el hrana va scădea, și atunci vor începe să fie probleme. Efectivul va scădea, vor începe să moară de foame, vor începe să dea iama în populațiile de animale domestice. Și atunci apar probleme. 

În momentul în care va apărea stațiunea turistică vor apărea și problemele, când vor apărea unitățile de administrație publică și varii locuri de vânzare de hrană. Dacă vor fi în număr foarte mare, vor intra în cabanele oamenilor, vor rupe restaurantele. E clar. Nu există dubiu din acest punct de vedere”, a declarat Daniel Dragoș, la PortalSM LIVE.

Întrebat care ar fi soluția, el a precizat că, ca orice specie de animal sălbatic, și aceasta trebuie ținută sub control.

„Este clar că orice specie de animal sălbatic trebuie ținută sub control, ținută la un anumit plafon. Un număr maxim de indivizi pe zona respectivă pe fond cinergetic. Aici sunt studii, sunt calculate niște optime. Pe Negrești avem optim de 3, pe Racșa avem optim de 2. Dacă vom face din nou un calcul pentru optim, având în vedere că se deschide stațiunea de la Negrești, 100% vom avea maxim 2 optim pentru Negrești. Pentru că influența omului în zonă este din ce în ce mai mare, și atunci biotopul apt pentru urs scade. Dacă vrem să avem o interacțiune cât mai mică cu omul, e clar că trebuie să reducem numărul”, a mai spus directorul AJVPS, la PortalSM LIVE

Recent, au existat trei cazuri în care oamenii s-au întâlnit cu urşii în judeţul Satu Mare dar din fericire nu s-a soldat cu răniţi.