Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

VIDEO. Avertismentul unui specialist. Urșii vor ataca la Luna Șes: „Vor rupe restaurantele, vor intra în cabane”

Riscul ca urșii să atace cabanele și restaurantele de la Luna Șes este foarte mare în momentul în care se va deschide stațiunea turistică din zona respectivă, atrage atenţia directorul Asociaţiei Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din județul Satu Mare, Daniel Dragoș. El spune că în zona Oaşului numărul urşilor este mai mare decât cel optim şi au existat deja trei cazuri în care ei s-au intersectat cu oamenii.

Directorul AJVPS a vorbit în cadrul emisiunii PortalSM LIVE despre riscul la care sunt predispuse cabanele și restaurantele de la Luna Șes dacă numărul urșilor continuă să crească.

El a explicat că pe fondurile gestionate de AJVPS din Ţara Oaşului ar fi un optim de cinci urşi iar în teren sunt între 8 şi 10 urşi.

„Dacă sunt prea mulți, piramida trofică se inversează. Baza de unde își extrage el hrana va scădea, și atunci vor începe să fie probleme. Efectivul va scădea, vor începe să moară de foame, vor începe să dea iama în populațiile de animale domestice. Și atunci apar probleme. 

În momentul în care va apărea stațiunea turistică vor apărea și problemele, când vor apărea unitățile de administrație publică și varii locuri de vânzare de hrană. Dacă vor fi în număr foarte mare, vor intra în cabanele oamenilor, vor rupe restaurantele. E clar. Nu există dubiu din acest punct de vedere”, a declarat Daniel Dragoș, la PortalSM LIVE.

Întrebat care ar fi soluția, el a precizat că, ca orice specie de animal sălbatic, și aceasta trebuie ținută sub control.

„Este clar că orice specie de animal sălbatic trebuie ținută sub control, ținută la un anumit plafon. Un număr maxim de indivizi pe zona respectivă pe fond cinergetic. Aici sunt studii, sunt calculate niște optime. Pe Negrești avem optim de 3, pe Racșa avem optim de 2. Dacă vom face din nou un calcul pentru optim, având în vedere că se deschide stațiunea de la Negrești, 100% vom avea maxim 2 optim pentru Negrești. Pentru că influența omului în zonă este din ce în ce mai mare, și atunci biotopul apt pentru urs scade. Dacă vrem să avem o interacțiune cât mai mică cu omul, e clar că trebuie să reducem numărul”, a mai spus directorul AJVPS, la PortalSM LIVE

Recent, au existat trei cazuri în care oamenii s-au întâlnit cu urşii în judeţul Satu Mare dar din fericire nu s-a soldat cu răniţi.

11 comentarii

  1. optim cica Răspunde

    daca continuati cu defrisarea padurilor vom aveam “optim” zero barat!!!!!!!

  2. Unu' Răspunde

    Adicătelea, ai împușca câțiva ursuleți, nu-i așa?
    Ce faine trofee ți-ai trage tu …
    No numa’ lasă urșii-n pace!

  3. Matrozul Răspunde

    Deputatul PSD Radu Cristescu este posesorul unei case în America Centrală, deşi singurele venituri declarate pentru întreg anul 2020 au fost de doar 1.462 de lei, încasaţi de la o firmă. În 2019, singurele venituri au fost salariul pentru două luni în funcţia de secretar de stat la Ministerul Energiei.

    https://comentacii.ro/inca-un-succes-rasunator-al-dna-deputat-fara-venituri-dar-cu-casa-in-america-centrala/

  4. Merdos Răspunde

    Daca am reduce numarul oamenilor ce mereu rup coaiele la animale? Omului nu ii de ajuns niciodata…..aproape 8 miliarde…sper ca natura sa se razbune cat mai repede pe specia asta daunatoare. ….numar optim,sper sa fi sodominat de un armasar.

  5. ecologist Răspunde

    Zona a fost distrusa ireversibil sub lozinca dezvoltarii. Nu am inteles care este rostul investitiei de acolo ca daca partia va functiona max. 2 saptamani pe an atunci am fost optimist. Probabil ca rostul investitiei se materializeaza in conturile grase ale unora care au participat la realizare. Totusi 20 de ani a fost o vaca mulsa rau de tot acolo! Bine ca ne-am băgat peste habitatul animalelor salbatice unde trebuia si unde nu iar acum ne vom trezi cu ursii pe capul nostru ca in Secuime sau Brasov. Atentie, animalele salbatice au fost acolo mai devreme noi ne-am bagat peste ei si cam fara nici o noima.

  6. Nimeni Răspunde

    Oare de unde vine optimul acesta de 2, nu cumva este de inspiratie biblica? Cum urcau cuminti in arca lui Noe tot una dupa alta perechi de animale: doi ursi, doi tigri, doi lupi, doua gaste, doua veverite, etc. Bine, pe tatuca Noe il inteleg, era arca lui, ce-i drept ca a facut-o din inspiratie divina si tot cu ajutor divin a reusit sa le sistematizeze in interiorul ei. Insa padurea, nu-i a noastra ci a urmasilor nostri, ba chiar a urmasilor urmasilor nostri, in veacul vecilor. Atunci ce drept avem sa “optimizam” la 2. Din cate stiu eu ursii traiesc in padure, daca ai ursi inseamna ca ai paduri, daca ai paduri inseamna ca ai un mediu mai putin poluat. Noi putem justifica orice, ca taiem padurea de dragul turismului, padure care cu interventia sau neinterventia omului devine din ce in ce mai putina, dar aceasta inseamna sa ne pacalim pe termen lung, asa cum am aratat mai sus. Pe de alta parte padurea-si revine singura daca desigur o lasi in pace. Padurea nu inseamna livada, nu inseamna gradina raiului, in care omul sa se amestece cum vrea el. Suntem departe ca mentalitate, ca sa putem controla padurea, sa o putem “optimiza”, in schimb ne pricepem de minune in a o parlogi, a o barbieri, lucru vazut si din “cloud”-ul Google-lui. A mai ramas cate un urs care sa o mai apere, dar cine-l mai apara pe acesta?

  7. Satu Mare Răspunde

    Scoate articolul cu SPECIALISTUL că a stat destul.

  8. emar Răspunde

    Sunt 4 ursi in zona plus cei doi trei care mai trec granitele judetului din MM. Unu dintre ei e soricar, mic si naparlit, ca mai degraba il poti incurca cu un caine decat cu un urs. Nu vad cum de astfel de stire ia prima pagina . Firesc, pot face daune dar pot si cei de la ocoalele silvice sa le amenajeze locuri cu hrana prin alte parti, sa n-o caute pe Luna.

  9. Sm Răspunde

    Apoi contactați niste prinți sau pe Tiriac cu gașca sa se reprofileze pe urși. Una două rezolvați voi tot numa CORUPȚIA din tara asta nu sunteți în stare s-o rezolvați. Găozari*lor !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.