PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Îngrijorător! 70 de minore au născut, anul trecut, la Satu Mare. 26 dintre ele, între 13 și 14 ani

Un număr de 70 de minore au născut, în anul 2020, în județul Satu Mare, arată statistica celor de la Direcţia Generală De Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului. Mai mult de jumătate dintre ele, respectiv 50 dintre minore sunt cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, iar 26 sunt cu vârsta cuprinsă între 13 și 14 ani. 

Sunt cazuri de minore care se află în grija familiilor, o parte din ele, ajungând ulterior, înainte sau după ce au născut, în grija Direcţiei Generale De Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului din cauza lipsei de susținere din partea familiei.

„Vorbim de 70 de cazuri din familie care ajung în atenția noastră, mame pentru care trebuie să luăm o măsură, să intervenim. Ajung la spital în momentul în care trebuie să nască, este minoră, iar spitalul, conform legislației, sesizează DGASPC, și atunci putem să vedem dacă există o susținere din partea părinților, din partea bunicilor, din partea rudelor, și dacă își asumă că susține mama în creșterea copilului, rămâne în familie sub monitorizare. Dacă nu, cum sunt celelalte cazuri, trebuie să stabilim o măsură de protecție pentru mama însărcintată, și avem centru maternal.

Dacă nu au sprijin, sunt ajutate să își crească copilul în centrul maternal. La 13-14 ani încă urmează o formă de învățământ, le ajutăm să își termine școala și, ulterior, sunt sprijinite ca să nu își abandoneze copilul. Dacă chiar nu se poate și nu există dorință, stabilim o măsură de protecție și pentru mamă, și pentru copil”, a declarat Mariana Dragoș, directoarea DGASPC, în cadrul emisiunii PortalSM LIVE

Sesizări la Telefonul Copilului – 0261 983

Persoanele care au o suspiciune de abuz asupra unui copil într-o familie, pot să apeleze oricând Telefonul Copilului, unde pot face o sesizare, inclusiv sub anonimat. 

„De ani de zile, în România funcționează telefonul copilului. În județul Satu Mare, acest telefon este funcțional non-stop. 0261 983 este telefonul copilului, unde oricine poate să sesizeze și noi suntem obligați să analizăm situația, să facem o anchetă, o evaluare inițială, și să spunem: da, se confirmă sau nu se confirmă orice suspiciune. Este un telefon gratuit, permanent”, a spus directoarea DGASPC, Mariana Dragoș.

Emisiunea integrală:

Citește și: