Polițiștii de la Crimă Organizată Satu Mare, pe urmele marilor contrabandiști din România. Patru persoane au ajuns la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă, în urma unei operaţiuni desfăşurate, marţi, de poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea procurorilor DIICOT Oradea, în judeţele Bihor, Suceava şi Sibiu, într-un dosar privind o grupare profilată pe contrabanda cu ţigări.
Acțiunea de marţi a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, polițiști de combatere a criminalității organizate din județele Satu Mare, Suceava și Sibiu, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Sibiu, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și cei ai Inspectoratului de Jandarmi Suceava.
Potrivit unor comunicate transmise, miercuri, de Biroul de presă al DIICOT, respectiv de cel al Poliţiei Bihor, polițiștii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au efectuat cu o zi mai devreme 24 de percheziții domiciliare, sub coordonarea procurorilor DIICOT Oradea, în cadrul unei anchete care priveşte acuzaţii de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă în forma asimilată. Una dintre percheziţii s-a desfăşurat în Sibiu, două pe raza judeţului Suceava, iar restul de 21 în Bihor, inclusiv în municipiul Oradea.
“Membrii grupării sunt bănuiți că, în perioada aprilie – iulie, în acest an, s-ar fi aprovizionat cu țigarete din spațiul extracomunitar, pe care le-ar fi depozitat în diferite locații din România, din județele Bihor, Suceava și Sibiu, le-ar fi transportat la diverși vânzători ambulanţi din pieţe sau magazine alimentare de mici dimensiuni și ar fi supravegheat vânzarea acestora”, se arată în comunicatul Poliţiei Bihor.
La rândul lor, reprezentanţii DIICOT susţin că vânzarea ţigărilor se făcea în Bihor. “Țigaretele erau transportate de pe raza județului Suceava și predate membrilor grupului în Bihor, unde erau și valorificate”, scrie în informarea procurorilor.
În total, în urma urma perchezițiilor, au fost descoperite 17.310 pachete de ţigări, 1.024 litri alcool, 27 de telefoane mobile, două DVR și două laptopuri, toate fiind indisponibilizate în vederea cercetărilor. De asemenea, au fost ridicați 74.500 de lei și 10.260 de euro.
După finalizarea percheziţiilor, patru persoane – doi bihoreni şi doi suceveni – au fost ridicate, fiind conduse la sediul DIICOT Oradea, unde au fost audiate, iar apoi reţinute pentru câte 24 de ore. Cei patru sunt Marius Florin Marina, Gheorghe Liviu Roman, din Bihor, respectiv Sava Cîrcu şi Gheorghiţă Ciprian Manoilă, din judeţul Suceava, care, miercuri, vor fi prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.
UPDATE. Arestare respinsă
Tribunalul Bihor a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DIICOT Oradea pe numele celor patru bărbaţi. În cazul lui Marius Florin Marina, instanţa a dispus să fie plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. măsurii arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Gheorghiţă Ciprian Manoilă şi Sava Cîrcu, au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, cei doi având totodată interdicţia să părăsească judeţul de domiciliu, în cazul lui Manoilă, judeţul Bihor iar în cazul lui Cîrcu, judeţul Suceava. Pentru Gheorghe Liviu Roman, instanţa nu a dispus nicio măsură preventivă. Soluţia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată atât de procurori cât şi de inculpaţi la Curtea de Apel Oradea.
Sursa: eBihoreanul