PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Catedrala Romano-Catolică, binecuvântată. Vicepremierul Ungariei, prezent la Satu Mare

În această dimineață, sâmbătă, 21 august, a avut loc Binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice din municipiul Satu Mare. Evenimentul a avut loc ca urmare a reabilitării impozantului lăcaș de cult din centrul Sătmarului.

Sfânta Liturghie a avut loc de la ora 10.00, iar la eveniment au fost prezenți, printre alții, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, viceprim-ministrul  României, Kelemen Hunor, Ministrul  Dezvoltării, Cseke Attila, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor și președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.

Rabilitarea Catedralei

Nici cea dintâi biserică a Diecezei sătmărene nu a fost cruțată de trecerea nemiloasă a timpului. Daune însemnate au fost provocate de fisurile apărute în pereți și de ridicarea nivelului pânzei freatice, astfel încât, în scopul prezervării clădirii, au devenit necesare lucrări de izolarea acesteia, precum și alte reparații la fațadă, la elementele din piatră și metal, și înlocuirea totală a acoperișului.

De actualitate a fost și modernizarea sistemului de încălzire; de asemenea s-au realizat noi sisteme antiefracţie şi de apărare contra incendiilor.

În beneficiul turiștilor și nu numai, s-au amplasat în Catedrală noi instrumente de informare, clasice și digitale, așa încât vizitatorii se vor putea informa despre elementele de atracție ale bisericii în maghiară, română, germană și chiar italiană.

Comparativ cu marile catedrale europene, cea sătmăreană, parte a moștenirii artitectonice a orașului, este o construcție relativ nouă, mică și modestă, dar pe plan local aspectul și valorile acestei biserici aflate într-o continuă înfrumusețare și înnoire umplu de mândrie legitimă pe toți cei care locuiesc aici. Amenajarea împrejurimilor proaspăt reabilitatei construcții, respectiv plantarea vegetației adecvate vor contribui în mare măsură la înnoirea aspectului orașului.