Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

FOTO. Catedrala Romano-Catolică, binecuvântată. Vicepremierul Ungariei, prezent la Satu Mare

În această dimineață, sâmbătă, 21 august, a avut loc Binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice din municipiul Satu Mare. Evenimentul a avut loc ca urmare a reabilitării impozantului lăcaș de cult din centrul Sătmarului.

Sfânta Liturghie a avut loc de la ora 10.00, iar la eveniment au fost prezenți, printre alții, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, viceprim-ministrul  României, Kelemen Hunor, Ministrul  Dezvoltării, Cseke Attila, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor și președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.

Rabilitarea Catedralei

Nici cea dintâi biserică a Diecezei sătmărene nu a fost cruțată de trecerea nemiloasă a timpului. Daune însemnate au fost provocate de fisurile apărute în pereți și de ridicarea nivelului pânzei freatice, astfel încât, în scopul prezervării clădirii, au devenit necesare lucrări de izolarea acesteia, precum și alte reparații la fațadă, la elementele din piatră și metal, și înlocuirea totală a acoperișului.

De actualitate a fost și modernizarea sistemului de încălzire; de asemenea s-au realizat noi sisteme antiefracţie şi de apărare contra incendiilor.

În beneficiul turiștilor și nu numai, s-au amplasat în Catedrală noi instrumente de informare, clasice și digitale, așa încât vizitatorii se vor putea informa despre elementele de atracție ale bisericii în maghiară, română, germană și chiar italiană.

Comparativ cu marile catedrale europene, cea sătmăreană, parte a moștenirii artitectonice a orașului, este o construcție relativ nouă, mică și modestă, dar pe plan local aspectul și valorile acestei biserici aflate într-o continuă înfrumusețare și înnoire umplu de mândrie legitimă pe toți cei care locuiesc aici. Amenajarea împrejurimilor proaspăt reabilitatei construcții, respectiv plantarea vegetației adecvate vor contribui în mare măsură la înnoirea aspectului orașului.

 

21 comentarii

  1. Gogu Stiuc Răspunde

    Adevarata opera de arta !!!!

    • szandokan Răspunde

      Ne mai ramane ca si cladirea cu balcon sprijinit de vis-a-vis sa fie bagata in seama, culmea ca balconul apartine unei firme a carei patron e inginer in constructii si la numai doua usi distanta de aceasta firma este o alta, aceeasi adresa, a carei activitate este tot ingineria constructiilor.
      Alo primaria, faceti dom’le ceva cu Corso-ul ca e o rusine milenara baszmeg.

  2. dorel Răspunde

    Foarte frumos !

  3. Crack Răspunde

    Chiar este frumoasa biserica.

  4. Nelu Răspunde

    Este foarte frumos trebuie recunoscut.
    O mândrie a orașului.
    Și cu alte clădiri trebuie procedat la fel.

    • H&R Răspunde

      “Și cu alte clădiri trebuie procedat la fel.” Dar cred ca banii sau o mare parte din bani erau de la Budapesta. Bucurestiul e ocupat sa construiasca cat mai multe autostrazi si spitale.

      • Nelu Răspunde

        Ai perfecta dreptate.
        Ai noștri își ocupați cu biserici , cruci , moaște….etc.
        De multe ori mie rușine că sunt roman.

  5. Mae Răspunde

    Sîntem în Hungaria ???’!!!,sau ce sa întîmplat !!!!

    • H&R Răspunde

      Nu , in Hamerica. Sau daca mergem mai in sud in Afganistan.

    • Gigi Răspunde

      Mai rău….suntem într o țară din lumea a treia….romanica fantastica.
      Biserica a ieșit fain….. felicitări……

  6. Tudor Răspunde

    Nu știu ce firma a reabilitat clădirea dar a făcut un lucru excelent. Felicitări.

  7. Rares Răspunde

    Nu știu firme ungurești cum reușesc să reabiliteze la un nivel așa de înalt clădiri , iar noi nu reușim nici măcar să menținem într-o stare cat de cat acceptabile pe ale noastre ???? Poate au trei perechi de c..ie ????
    Calitatea lucrului se vede de la distanță.
    Felicitări !!!!!!

    • Un alegător Răspunde

      @Rares. Gândește-te că o țară cât nici jumate de Românie practic fără resurse importante semnificate mai puțin apa termală reușește să mențină protecția monumentelor la nivel înalt și ne dă clasă! Ba mai mult decât atât mai are bani pentru salvarea clădirilor aflate în afara granițelor! Sunt curios ce se va alege de Dacia pentru că sunt sigur că îi va veni rândul destul de curând. Noi între timp nu suntem în stare să gestionăm decent nici măcar ce avem și ne consumăm resursele pentru proiecte aiurea fără final sau le modificăm tot timpul din mers. Așa bineînțeles nu terminăm niciodată cu nimic! Și tot timpul suntem preocupați de ce face vecinul ori celălalt, oricare ar fi acela. Nu avem strategie. A se vedea Băile Herculane de exemplu. Și Sovata putea ajunge la fel acum 20 de ani. Dar stațiunea a fost salvată și aduce bani mulți țării. Cred că știi cine a investit acolo, nu? Asta după ce a trecut valul de reacții de genul #nu ne vindem țara. Da, nu ne vindem țara, decât pe bani mărunți și dacă se poate cât mai des. Vrei exemplu? Poftim – Petrom. Apropo, așa-i că știi că MOL- ul nu s-a vândut ba din contră? Câteodată mă încearcă o rușine profundă.

  8. Florica Răspunde

    Nu sunt catolic dar de multe ori intru în biserică foarte frumos este înăuntru.

  9. Alex Răspunde

    dacă și Gáborica noastra este implicat în renovare , la următoarea alegere de la mine are un mare DA

  10. L Răspunde

    Ce e frumos frumos.
    Felicitări pentru firma care a făcut lucrarea.
    Calitativ e ireproșabil .

  11. Pavel Răspunde

    Asta da
    Am fost să văd cu ochii mei despre ce tot vorbiți.
    Undeva de aici incepe o lucrare de calitate.
    Nu știu ce firma a făcut dar jos cu pălăria..

    Cu firma asta trebuia să renoveze tot centrul vechi.
    Ați avut dreptate.

  12. vasile Răspunde

    Felicitari, foarte frumos.

  13. Cocolino Răspunde

    Fain de tot……. Lucrare perfectă. Felicitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.