PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cum vor fi reduse facturile la gaz și curent. Soluțiile prezentate de PNL Satu Mare

Prim-vicepreședintele organizației municipale a Partidului Național Liberal (PNL) Satu Mare, Ciprian Dan Costea, a vorbit, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre soluțiile PNL pentru scumpirile la energie. El a anunțat că măsurile PNL de reducere a facturilor la energie sunt plafonarea prețurilor, compensarea unei părți din factură și amânarea plății facturii, pentru cei care nu pot plăti.

,,În timp ce USR și AUR plănuiau să dea jos Guvernul României în toiul creșterilor mondiale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL Florin Cîțu și PNL găseau soluții concrete pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie. Spre norocul românilor am reușit să implementăm aceste soluții înainte de votul de la moțiunea de cenzură și continuăm să le îmbunătățim în Parlament. Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români”, a declarat Ciprian Dan Costea.

Prim-vicepreședintele organizației municipale PNL Satu Mare a descris cele trei soluții care urmează să fie implementate:

1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

2. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.

3. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.

De sprijin vor beneficia și IMM-urile. El se va aplica și pentru energie electrică și pentru gaze naturale:

Cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:

La energie electrică:

La gaze naturale:

În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele Tineretului Național Liberal (TNL) Satu Mare, Bianca Murgu, a vorbit despre legea consumatorului vulnerabil, ,,pe care PSD n-a reușit s-o adopte cât timp a avut majoritatea parlamentară”.

Cele două forme de sprijin, privind ajutorul pentru încălzirea locuinței acordat în sezonul rece (noiembrie-martie) și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe parcursul întregului an, se adresează:

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și este în valoare fixă în funcție de sursa de energie, astfel:

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de energie din locuință.

De exemplu: dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei+10 lei+30 lei = 50 lei.