Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Cum vor fi reduse facturile la gaz și curent. Soluțiile prezentate de PNL Satu Mare

Prim-vicepreședintele organizației municipale a Partidului Național Liberal (PNL) Satu Mare, Ciprian Dan Costea, a vorbit, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre soluțiile PNL pentru scumpirile la energie. El a anunțat că măsurile PNL de reducere a facturilor la energie sunt plafonarea prețurilor, compensarea unei părți din factură și amânarea plății facturii, pentru cei care nu pot plăti.

,,În timp ce USR și AUR plănuiau să dea jos Guvernul României în toiul creșterilor mondiale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL Florin Cîțu și PNL găseau soluții concrete pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie. Spre norocul românilor am reușit să implementăm aceste soluții înainte de votul de la moțiunea de cenzură și continuăm să le îmbunătățim în Parlament. Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români”, a declarat Ciprian Dan Costea.

Prim-vicepreședintele organizației municipale PNL Satu Mare a descris cele trei soluții care urmează să fie implementate:

1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

2. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.

3. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.

De sprijin vor beneficia și IMM-urile. El se va aplica și pentru energie electrică și pentru gaze naturale:

  • Aplicarea unui cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clientii finali;
  • În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înalta eficienta, accizei;
  • În cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.

Cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:

La energie electrică:

    • Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
    • Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei/factura. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei.
    • Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).
    • Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.

La gaze naturale:

    • Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
    • Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
    • Am vrut să ne asigurăm că acordăm ajutor celor care au nevoie și sunt strâmtorați cu banii, nu celor care pot folosi subvenția pentru a-și încălzi piscina sau casa de vacanță.
    • Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.

În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele Tineretului Național Liberal (TNL) Satu Mare, Bianca Murgu, a vorbit despre legea consumatorului vulnerabil, ,,pe care PSD n-a reușit s-o adopte cât timp a avut majoritatea parlamentară”.

Cele două forme de sprijin, privind ajutorul pentru încălzirea locuinței acordat în sezonul rece (noiembrie-martie) și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe parcursul întregului an, se adresează:

  • familiei sau persoanei singure care obține un venit mediu net lunar de până la 386 lei /persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure;
  • Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și este în valoare fixă în funcție de sursa de energie, astfel:

  • 30 lei – pentru consumul de energie electrică;
  • 10 leigaze naturale;
  • 10 leienergie termică;
  • 20 leicombustibili solizi și petrolieri;
  • suplimentul va fi de 70 lei în cazul în care unica sursă este energia electrică.

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de energie din locuință.

De exemplu: dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei+10 lei+30 lei = 50 lei.

 

 

 

 

 

 

13 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Simplu. Nu trebuia liberalizata piata ca numai asta ne mai lipsea! Dar voi prima data actionati la dictare si dupa aia ganditi. Asta in cazul cel mai fericit. Va doare exact undeva de oamenii simpli! Maine ma gandesc va va fi lupta la taiat panglica! Ca nu va crapa obrazul!

    • logica Răspunde

      Foarte adevarat. Pana la urma regurile din aceasta tara nu trebuie stabilite pentru binele oamenilor??? Nu de aceea avem o societate?

  2. corect Răspunde

    ma inscriu la comentariul de mai sus, rezolvati o problema creand alte 5

  3. Satmarean Răspunde

    Pentru toată populatia trebuia. Fără discriminări !. Plafonarea preturilor la gaze , curent, apă și combustibil !!!

  4. Gyuri Răspunde

    Pot fi reduse si in felul acesta.
    Nu mai plătim.
    Debranșare și gata.
    În rest, sărăcie lucie.

  5. H&R Răspunde

    Si atunci baietii destepti de unde mai fac un ban si ei?

  6. Bogdan Dumitraș Răspunde

    Bianca Murgu a ajuns să salveze sătmărenii de la sărăcie!

  7. H&R Răspunde

    Simplu! Reduci consumul, reduci factura! Mare smecherie.

    • c-block Răspunde

      Sau opresti centrala. Asta-i dezvoltare, asta-i confort? Unele lucruri nu se pot reduce pana la infinit sau mai e putin si ne mutam inapoi in pesteri. Mare realizare, ce sa zic!😱😲🥴🤮

  8. c-block Răspunde

    Mai tii minte ca de cate ori promitea sa se bage gaz peste tot la tara? Ca ce bine ne va fi? Ata valoreaza promisiunile, fix zero!

    • H&R Răspunde

      Stai ca in foarte multe locuri, nici macar curent electric nu este pe strada. Nu am vorbit inca de internet pentru scoala online. “Elevii care nu au curent electric, deci nu pot urma cursurile pe internet, ar putea să învețe de la… televizor.” Mai stii, nu?

  9. H&R Răspunde

    Mai este o posibilitate: cum e inainte de “Bleck Fraidei”. Majoram pretul de maine cu 300% si de blekfraidei facem reducere cu 50%. Poporul se va bucura enorm! :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.