PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTOGALERIE. Cum au sărbătorit sătmărenii Halloweenul! Imagini de la cititorii PortalSM

Halloweenul a fost sărbătorit, în acest weekend, în întreaga lumea, inclusiv în județul Satu Mare, unde mii de familii au sărbătorit acasă, alături de cei dragi. Zeci de sătmăreni ne-au trimis poze pe pagina de Facebook PortalSM cu dovleceii, costumațiile sau alte decorațiuni pe care le-au pregătit pentru acest weekend.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai creative și simpatice imagini:

Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sãrbãtoare pãgânã în onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints” Day, creatã pentru creştinarea pãgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice. Deşi existã multe variante culturale ale tradiţiei, în esenţã existã acelaşi fond originar. Rãdãcinile Halloween-ului se regãsesc într-o festivitate celticã pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.


Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigire al III-lea, ‘superstiţia pãgânã’ devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculara, marcatã de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate.