Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

FOTOGALERIE. Cum au sărbătorit sătmărenii Halloweenul! Imagini de la cititorii PortalSM

Halloweenul a fost sărbătorit, în acest weekend, în întreaga lumea, inclusiv în județul Satu Mare, unde mii de familii au sărbătorit acasă, alături de cei dragi. Zeci de sătmăreni ne-au trimis poze pe pagina de Facebook PortalSM cu dovleceii, costumațiile sau alte decorațiuni pe care le-au pregătit pentru acest weekend.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai creative și simpatice imagini:

Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sãrbãtoare pãgânã în onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints” Day, creatã pentru creştinarea pãgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice. Deşi existã multe variante culturale ale tradiţiei, în esenţã existã acelaşi fond originar. Rãdãcinile Halloween-ului se regãsesc într-o festivitate celticã pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.


Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigire al III-lea, ‘superstiţia pãgânã’ devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculara, marcatã de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate.

8 comentarii

  1. Om Răspunde

    Imagini despre cum raul se imprima pe copil de mic…Pentru un pic de distractie ..Pacat.

  2. Tibi Răspunde

    Ba, dar ce prost ești…

  3. Haluin Răspunde

    31 decembrie este o de comemorare a mortilor – familie, prieteni, apropiati. Ce treaba are haluin cu natia noastra? Am preluat toate imbecilitatile de la americani, care, preponderent, nu sunt cea mai breaza natie de pe planeta asta. Asta spune multe despre cat de breji suntem noi, ca si natie.

  4. Nagasaky Răspunde

    Haluin si Om aveti mare dreptate.
    Preluam toate porcariile si ne credem cu gandire avansată :)))…
    Si astia care comentează se mai cred si destepti :)).

  5. Gheorghe Răspunde

    Pai dacă ar fi sa o spunem pe aia dreapta,nici cultul morților, închinarea la icoane,la sfinți,la moaste(oase uscate)închinarea la brad(inclusiv sfințirea lui înainte de a fi aruncat la tomberon sau ars în foc??!!)ș.a o grămadă de obiceiuri care nu au nimic în comun cu credință crestină(parca așa-și spun românii).Multe obiceiuri,tradiții,datini laice au fost introduse în biserici și acum au devenit ritualuri bisericești,derutând oamenii creduli și superstițioși,astfel eliminând adevăratele valori (învățături)care le găsim in Biblie și care oferă mântuirea prin credință,prin har(dar nemeritat,cadou) crezând în Cristosul lui Dumnezeu.
    Păcat că mulți oameni nici astăzi ,,nu pot deosebi stânga de dreapta”traind într-o ingnoranța totala când e vorba de mântuirea sufletelor lor…..

    • carcotas Răspunde

      Ce le zici Ghita, ca din carte…Like! (ca sa folosesc un cuvant de imprumut)

    • KanBush Răspunde

      Obiceiurule ce le-ai insirat matale ,sunt diverse de Halloween . Halloween.ul e doar o sarbatoare comerciala , nimic spiritual , e exact precum Sf. Valentin …doar niste sarbatori comerciale.
      Eu sunt ateu, savant ce crede doar in stiinta…dar asta nu inseamna ca tre sa arunc cu noroi in cel ce crede si gandeste divers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.