La 10 luni de la startul campaniei de vaccinare în România, 14 direcţii de sănătate publică au o rată de vaccinare de cel mult 75% în rândul personalului, informează Libertatea. DSP Neamț este codaș, cu 65%, dar nici județul nostru nu stă prea bine.
Direcţiile judeţene de sănătate publică sunt cele mai importante structuri în lupta cu pandemia la firul ierbii. Sunt autorităţile locale responsabile de sănătate publică şi ţinerea sub control a pandemiei.
Libertatea a cerut Ministerului Sănătăţii o situaţie a ratei de vaccinare în rândul angajaţilor din direcţiile judeţene de sănătate publică. Tabelul pus la dispoziţia ziarului de Ministerul Sănătăţii arată decalaje între direcţiile judeţene de sănătate publică. Topul e condus de DSP Ilfov: cu 99% rată a acoperirii vaccinale, urmată de DSP Dâmboviţa (98%) şi DSP Ialomiţa (95%).
Peste 90% au DSP Harghita (93%), DSP Mehedinţi (92%), DSP Giurgiu (92%), DSP Sălaj (92%), DSP Constanţa (91%). Chiar la pragul de 90% sunt Botoşani, Timiş, Gorj, Caraş-Severin şi Arad. Cel puţin 4 din 5 angajaţi sunt vaccinaţi în 12 judeţe şi în Capitală.
DSP-ul codaș: Neamţ. Nici Satu Mare nu stă prea bine
De departe cea mai îngrijorătoare situaţie se regăseşte la Neamţ. DSP Neamţ are sub două treimi dintre angajaţi vaccinaţi: 65%. Nu stau prea bine nici DSP-urile din Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Buzău, Mureş, Olt, Braşov – toate cu o rată a vaccinării de 70%. Cu alte cuvinte, în 9 din cele 42 de judeţe ale ţării, trei din 10 angajaţi ai DSP-urilor nu s-au vaccinat împotriva COVID, cu toate că sunt în prima linie a luptei cu pandemia, încă din primăvara trecută.
Tabel cu ratele vaccinării în Direcţiile de Sănătate Publică. Sursa Ministerul Sănătăţii:
Sursa: Libertatea