PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Un avion uriaș cu 200 de evrei ultraortodocși a aterizat la Satu Mare

În jur de 200 de evrei ultraortodocși au sosit, în această după-amiază, în municipiul Satu Mare din New York. Ei au aterizat pe Aeroportul Satu Mare după aproximativ opt ore și jumătate de zbor cu un Boeing 787-9 Dreamliner al companiei poloneze LOT, iar sosirea lor este învăluită în mister.

Conducerea Aeroportului Satu Mare a luat măsuri suplimentare pentru ca totul să se desfăşoare ca la carte, zborul nefiind unul obişnuit.

Cei 200 de evrei au venit la Satu Mare deoarece vineri vor participa la inaugurarea Sinagogii din Sighetu Marmației.

Printre cei 200 de evrei se află și șef-rabin Aaron Teitelbaum, liderul comunității hasidice Sătmar, nepotul lui Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice.

Sinagoga din Sighetu Marmației este cea mai nouă Sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est, potrivit primarului municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan. Sinagoga a fost construită pe locul Marii Sinagogi Ortodoxe, fost sediu al dinastiei de rabini Teitelbaum, fiind la acea vreme şi una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din Europa. Vechea Sinagogă a fost distrusă de trupele naziste în momentul retragerii, în octombrie 1944.

Peste 500 de evrei sunt așteptați la Sighetu Marmației cu prilejul inaugurării lăcașului de cult, a cărui piatră de temelie a fost pusă pe 21 mai 2017, în prezența a 280 de rabini veniți din toată lumea, scrie eMaramureș.