Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

VIDEO. Un avion uriaș cu 200 de evrei ultraortodocși a aterizat la Satu Mare

În jur de 200 de evrei ultraortodocși au sosit, în această după-amiază, în municipiul Satu Mare din New York. Ei au aterizat pe Aeroportul Satu Mare după aproximativ opt ore și jumătate de zbor cu un Boeing 787-9 Dreamliner al companiei poloneze LOT, iar sosirea lor este învăluită în mister.

Conducerea Aeroportului Satu Mare a luat măsuri suplimentare pentru ca totul să se desfăşoare ca la carte, zborul nefiind unul obişnuit.

Cei 200 de evrei au venit la Satu Mare deoarece vineri vor participa la inaugurarea Sinagogii din Sighetu Marmației.

Printre cei 200 de evrei se află și șef-rabin Aaron Teitelbaum, liderul comunității hasidice Sătmar, nepotul lui Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice.

Sinagoga din Sighetu Marmației este cea mai nouă Sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est, potrivit primarului municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan. Sinagoga a fost construită pe locul Marii Sinagogi Ortodoxe, fost sediu al dinastiei de rabini Teitelbaum, fiind la acea vreme şi una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din Europa. Vechea Sinagogă a fost distrusă de trupele naziste în momentul retragerii, în octombrie 1944.

Peste 500 de evrei sunt așteptați la Sighetu Marmației cu prilejul inaugurării lăcașului de cult, a cărui piatră de temelie a fost pusă pe 21 mai 2017, în prezența a 280 de rabini veniți din toată lumea, scrie eMaramureș.

 

 

 

16 comentarii

  1. Pfraizar' Răspunde

    Dubios, avion polonez transporta evrei.

    • Lolek si Bolek Răspunde

      …da de ce este dubios? Polonezii n-au avut treaba cu evreii, dimpotriva. Oroarea evreilor polonezi a inceput dupa ocupatia germana. De fapt Polonia aproape a disparut ca stat ( Stalin a avut si el ceva treaba prin Polonia) exprimarea potrivita este ca: Polonia a fost aproape rasa de pe suprafata pamantului in al doilea razboi mondial si nu mult a lipsit sa nu mai existe ca tara. Intrebarea este : ce vina au avut ei ca popor? Daca vrem sa fim conspirationisti sa fim macar la curent cu istoria si sa nu vorbim aiurea.

    • Lolek si Bolek Răspunde

      iti recomand sa vezi filmul The 25th Hour cu Anthony Quinn.

      Un taran roman traieste din plin ororile celui de-al II-lea razboi mondial, cand, denuntat drept evreu de catre seful politiei locale, dornic sa-i ia nevasta, este deportat intr-un lagar de munca.
      “Povestea se bazează pe romanul lui C. Virgil Gheorghiu, scriitor român, care, după publicarea cărții s-a refugiat la Paris, întrucât autoritățile române nu erau de acord cu cele spuse în ea. Apărut în 1950, romanul a cunoscut un mare succes în Europa.
      Nota 7,4 pe IMDB

  2. Aspi Rina Răspunde

    Nu se lasa fotografiati si nici nu stau de vorba cu nimeni de frica sa nu le cereti ceva de pomana ! Zici ca-s extraterestri acesti “Men in black” !! 😁🤪🤣

    • Rudo Tel Răspunde

      simpatyic comentariu, la fix, chiar mi-a placut cu observatia ca daca tu mergi in USA, te caci pe tine instant. Ce sa mai vorbim de photografie.

  3. D. Trump Răspunde

    neste tigani

  4. Pop Ioan Răspunde

    Masca la astia nu-i la moda?? Sau pina si virusul i-i ocoleste?

    • Ioan Pop din Piscari Răspunde

      Da la ce te-ai asteptat? Sa vina Zoro in Romania?
      Mai invata gramatica inainte sa iti dai cu parerea.

    • @Pop Ioan Răspunde

      Masca e problema la tine? Fii sigur că sunt vaccinați și mai spălați decât tine. Altfel nu puteau pleca cu avionul din New York! Crezi că peste tot sunt oameni ca tine? Din nou îți dai aramă pe față punjabistule? Sau ți-e frică că unul dintre ei se trezește și revendică acoperișul de deasupta ta?

  5. casiana Răspunde

    Rasismul si intepretarile eronate continua. Nu 100%, insa nu am depasit cu mult pe Hitler si pe ai lui si nici vremurile din timpul lui Iisus Hristos si dupa. Inca bantuie FANTOMELE LOR pe ici pe colo, indiferent in ce colt al lumii ai fi. Ce au facut europenii pe celelalte continente ???? Au distrus civilizatiile existente … !!!!!!
    EVOLUTIE UMANA INEXISTENTA IN 2000 DE ANI INDIFERENT DIN CE UNGHI AM PRIVI SITUATIA, ORIGINILE, CULOAREA PIELII, … . AVAND NUME EVREIESC SI AVAND PROBLEME CU FOSTUL SISTEM, PLECATA IN OCCIDENT CATIVA ANI ACELASI LUCRU, MI-AM FACUT ADN-UL ETNIC SI AM 5 ETNII URMARE EVENIMENTELOR ISTORICE CREATE DE IMPERIILE CARE AU COTROPIT, … , AU FACUT CRIME DE TOATE GENURILE, AU PRIGONIT POPULATII INTREGI, AU FURAT SI UCIS COPII, AU INVENTAT SCLAVAGISMUL CARE EXISTA SI IN ZIUA DE ASTAZI, … SI POT SA CONTINUI PENTRU CA TOTUL A LUAT O ALTA NUANTA, EFECTELE LA FEL, VIZUAL VORBIND, DAR FAPTELE IN SINE SUNT ACELEASI.

    • History Răspunde

      @casiana, în mintea multora predomină și acum. Nu degeaba a fost așa și rezultatul alegerilor generale de anul trecut. Și cred că va fi și de acum încolo. Problema e că nu duce nicăieri. Cum s-a spus la unguri după alegerile din 90 când Forumul Maghiar (formațiune dispărută de atunci) a avut 42%? “Problema cu acest partid este că vrea să ne convingă că trecutul ne este viitorul”. Trebuie să știi clar trecutul și să nu repeți greșelile din trecut. Noi și acum le repetăm. Mă aștept ca la reacția mea să încasez niște refulări subintelijente. Puțin îmi pasă. Adevărul este unul singur. Fiți mai toleranți! Ce vă costă în situația dată? Evreii au venit, oe banii lor și nici măcar la noi și au și plecat! Așa că unde și care vă este problema? Nici nu au cerut ceva înapoi cu toate că puteau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.