PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Grevă în spitalele din Satu Mare, pe termen nelimitat. Medicii cer salarii mai mari

Grevă în spitalele din județul Satu Mare, pe termen nelimitat. Medicii sunt nemulțumiți în urma discuțiilor legate de legea salarizării, discuții pe care sindicaliștii le-au avut luni cu ministrul Sănătății, ministrul Muncii și cu șeful cancelariei prim-ministrului.

,,Grevă japoneză pe timp nelimitat în spitalele din județ!”, a anunțat, astăzi, Sanitas Satu Mare. Medicii și asistenții poartă banderole albe și au afișat mai multe mesaje, printre care ”Stop inechităților salariale!” sau ”Vrem salarii decente!”.

Sindicaliştii Sanitas Satu Mare se alătură astfel colegilor din ţară care sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu acordă creşterile salariale prevăzute pentru anul viitor.

Federația Sanitas a declanșat, miercuri, 22 decembrie, greva japoneză nemulțumită că Guvernul nu vrea să acorde salariile de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar şi a sporului pentru condiţii de muncă, arătând că 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor. Conform calculelor făcute de sindicalişti, cheltuiala efectivă va fi în sumă de 68,3 milioane lei/lună şi 819,3 milioane lei/an.

Federaţia Sanitas susține că salariaţii din sistemul sanitar şi din cel de asistenţă socială ”se află de aproape 2 ani sub presiunea uriaşă a obligaţiei de a limita efectele pandemiei cauzate de virusul Sars-CoV-2, fiind aproape concentraţi la locul de muncă, efectuând nenumărate ore suplimentare neplătite, aflându-se în imposibilitatea de a beneficia de zilele de concediu de odihnă”.

Astfel, sindicaliştii solicită ca la elaborarea bugetului de stat pentru 2022 să fie luat în considerare impactul bugetar determinat de acordarea următoarelor drepturi salariale prevăzute şi reglementate de Legea nr.153/2017: acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar; acordarea sporului pentru condiţii de muncă potrivit prevederilor din H.G. nr.153/2018, pentru toate categoriile de personal, respectiv procentual din salariul de bază aflat în plată.

Potrivit sindicaliştilor, în plină pandemie, 85.000 de salariaţi ar fi afectaţi de măsurile prevăzute în OUG şi avertizează că nu mai acceptă niciun sacrificiu inutil şi nejustificat. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă, înainte de adoptarea OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare.