PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cum aerisim casa în sezonul rece fără pierderi de căldură?

Se știe că în timpul aerisirii, în sezonul rece, pe fereastra deschisă scapă și căldura din interior. Este însă mai puțin cunoscut faptul că, metoda clasică de aerisire este responsabilă pentru cca. 50% din pierderile de energie termică, din clădirile termoizolate.

 

 

 

 

Pentru aerisirea eficientă cu pierderi minime de căldură a fost conceput sistemul centralizat de ventilație cu recuperare de căldură. Sistemul preia sarcina aerisirii și ne scapă de senzația neplăcută pe care o simțim când deschidem fereastra și brusc, în interior devine la fel de frig ca afară.

Ce consecințe are lipsa aerisirii spațiului locuit?

În ultimii ani s-a pus accentul pe termoizolarea performantă a clădirilor noi și reabilitarea termică a celor existente, în scopul reducerii pierderilor de căldură.

Însă, oricât de bună ar fi izolarea termică, nu se va atinge performanța energetică dorită fără implementarea unei tehnici eficiente de aerisire, capabilă să asigure necesarul de aer proaspăt în interior, fără să mai fie nevoie de deschiderea ferestrelor.

În clădirile cu etanșeitate ridicată, aerului se deteriorează rapid și apar o serie de fenomene nedorite cum ar fi:

Aerul este invizibil și nu putem stabili cu ochiul liber cât este de poluat. Dacă nu avem un aparat care să ne indice concentrația de poluanți din interior, singurul indiciu al poluării sunt mirosurile neplăcute. În majoritatea cazurilor, în sezonul rece, unicul motiv care ne determină să aerisim dimineața este mirosul ”greu” din dormitor.

Metoda inovativă de aerisire prin Sistem de Ventilație cu Recuperare de Căldură

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este destinat aerisirii mecanice controlate a clădirilor cu grad ridicat de etanșeitate, termoizolate și cu tâmplărie performantă.

Pe toată durata zilei, introduce aer proaspăt din exterior și elimină aerul uzat din interior, menținând parametrii de confort: umiditate, temperatura, CO2 (indicator al gradului de poluare), în parametrii optimi.

Cele două fluxuri de aer sunt circulate, fără să se amestece, printr-un recuperator de căldură care face posibil transferul energiei termice, de la aerul uzat, la aerul proaspăt dar rece, introdus din exterior.

Astfel camerele și dormitoarele sunt alimentate cu aer preîncălzit. Energia termică este preluată de la aerul uzat, extras din zonele cu umiditate ridicată, cum sunt băile și bucătăriile.

Trebuie să acordăm atenție tubulaturii de ventilatie folosite la realizarea sistemului de distribuție a aerului. Este indicat ca acesta să fie, antibacterian și antistatic pentru a asigura igiena sistemului și cu interior neted și aerodinamic pentru ca sistemul să fie cât mai silențios.

Pentru exemplificare, să presupunem că avem instalată Unitatea de ventilație Domekt R 450  într-o casă termoizolată de 220 mp, pe două nivele, în care locuiesc 5 persoane iar temperatura din interior este de 22°C.

Recuperatorului de căldură, al echipamentului de ventilație lucrează cu un randament de 86%. Iată ce temperatură va avea aerului furnizat de sistemul de ventilație, în funcție de temperatura de afară:

Alte avantaje ale echipamentului de ventilație:

 

Beneficiile proprietarilor de case aerisite prin sistem de ventilație

Instalația de aerisire mecanică trebuie să existe în fiecare casă pentru a putea profita de maxim de avantajele izolației performante. Rolul sistemului de ventilație este acela de a aerisi eficient locuința și de a asigura un microclimat interior, sănătos și confortabil. Crește semnificativ eficiența energetică a clădirii, o condiție importantă pentru noile construcții care trebuie să atingă performanța energetică nZEB reglementată la nivel național.

 

Exit mobile version