Ultima actualizare: azi, 15:17

Publicitate

Cum aerisim casa în sezonul rece fără pierderi de căldură?

Se știe că în timpul aerisirii, în sezonul rece, pe fereastra deschisă scapă și căldura din interior. Este însă mai puțin cunoscut faptul că, metoda clasică de aerisire este responsabilă pentru cca. 50% din pierderile de energie termică, din clădirile termoizolate.

 

 

 

 

Pentru aerisirea eficientă cu pierderi minime de căldură a fost conceput sistemul centralizat de ventilație cu recuperare de căldură. Sistemul preia sarcina aerisirii și ne scapă de senzația neplăcută pe care o simțim când deschidem fereastra și brusc, în interior devine la fel de frig ca afară.

Ce consecințe are lipsa aerisirii spațiului locuit?

În ultimii ani s-a pus accentul pe termoizolarea performantă a clădirilor noi și reabilitarea termică a celor existente, în scopul reducerii pierderilor de căldură.

Însă, oricât de bună ar fi izolarea termică, nu se va atinge performanța energetică dorită fără implementarea unei tehnici eficiente de aerisire, capabilă să asigure necesarul de aer proaspăt în interior, fără să mai fie nevoie de deschiderea ferestrelor.

În clădirile cu etanșeitate ridicată, aerului se deteriorează rapid și apar o serie de fenomene nedorite cum ar fi:

  • Stare inexplicabilă de disconfort: concentrație greoaie, randament intelectual scăzut, dureri de cap, transpirație iar pe măsură ce situația persistă simptomele se agravează. Se constată de asemeni dispariția disconfortului odată cu părăsirea clădirii și ieșirea la aer liber.
  • Creșterea umidității, apariția condensului, a igrasiei și a mucegaiului.
    Indiferent de soluțiile folosite pentru îndepărtarea mucegaiului, în senul rece acesta va reapărea cu încăpățânare. Până când se rezolvă toate problemele de izolație, se elimină punțile termice, se asigură o aerisire eficientă a spațiului și temperatura optimă de 20-23°C în interior.
  • Acumularea noxelor poluante
    Cel mai frecvent întâlniți poluanți din interior sunt: dioxidul de carbon expirat, formaldehidele, praful fin, compușii organici volatili (COV) eliberați în aer de obiectele de mobilier sau de produsele folosite pentru curățenie.
    Măsurătorile arată că în interior aerul poate fi de peste 5 mai poluat decât cel de afară.
  • Creșterea concentrației de agenți infecțioși în aer pe perioada episoadelor de gripă. Prin strănut sau tuse, virușii si bacteriile ajung în aerul interior, putând contamina persoanele din încăpere.
  • Acumularea radonului, un gaz inodor, incolor și insipid, extrem de dăunător sănătății umane. Este supranumit ”ucigașul tăcut” pentru că poate fi prezent în interior fără ca noi să știm acest lucru. Poate fi depistat cu dispozitive de măsurare a concentrației de radon din aer. Limita maximă admisă fiind de 300 Bq / mc.

Aerul este invizibil și nu putem stabili cu ochiul liber cât este de poluat. Dacă nu avem un aparat care să ne indice concentrația de poluanți din interior, singurul indiciu al poluării sunt mirosurile neplăcute. În majoritatea cazurilor, în sezonul rece, unicul motiv care ne determină să aerisim dimineața este mirosul ”greu” din dormitor.

Metoda inovativă de aerisire prin Sistem de Ventilație cu Recuperare de Căldură

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este destinat aerisirii mecanice controlate a clădirilor cu grad ridicat de etanșeitate, termoizolate și cu tâmplărie performantă.

Pe toată durata zilei, introduce aer proaspăt din exterior și elimină aerul uzat din interior, menținând parametrii de confort: umiditate, temperatura, CO2 (indicator al gradului de poluare), în parametrii optimi.

Cele două fluxuri de aer sunt circulate, fără să se amestece, printr-un recuperator de căldură care face posibil transferul energiei termice, de la aerul uzat, la aerul proaspăt dar rece, introdus din exterior.

Astfel camerele și dormitoarele sunt alimentate cu aer preîncălzit. Energia termică este preluată de la aerul uzat, extras din zonele cu umiditate ridicată, cum sunt băile și bucătăriile.

Trebuie să acordăm atenție tubulaturii de ventilatie folosite la realizarea sistemului de distribuție a aerului. Este indicat ca acesta să fie, antibacterian și antistatic pentru a asigura igiena sistemului și cu interior neted și aerodinamic pentru ca sistemul să fie cât mai silențios.

Pentru exemplificare, să presupunem că avem instalată Unitatea de ventilație Domekt R 450  într-o casă termoizolată de 220 mp, pe două nivele, în care locuiesc 5 persoane iar temperatura din interior este de 22°C.

Recuperatorului de căldură, al echipamentului de ventilație lucrează cu un randament de 86%. Iată ce temperatură va avea aerului furnizat de sistemul de ventilație, în funcție de temperatura de afară:

  • Când afară sunt 0°C, în camere se va introduce aer proaspăt de 18,9°C
  • Atunci când afară sunt -5°C, temperatura aerului introdus în camere va fi de 18,2°C
  • La -10°C, temperatura aerului introdus în camere va fi de 17,5°C
  • La -23°C, temperatura aerului introdus în camere va fi de 15,7°C

Alte avantaje ale echipamentului de ventilație:

  • În sezonul de vară, recuperează eficient răcoarea din interior reducând costurile pentru răcirea locuinței.
  • Recuperează umiditatea din interior, menținând nivelul optim de confort.
  • Nu necesită conductă pentru evacuarea apei de condens, deci instalarea este ușoară.
  • Recuperatorul de căldură fiind rotativ nu necesită preîncălzitor, poate funcționa chiar și la temperaturi sub 30°C, fără să înghețe.

 

Beneficiile proprietarilor de case aerisite prin sistem de ventilație

  • În interior este aer curat și sănătos indiferent de anotimp, de perioada zilei sau de locație
    • Sistemul introduce aer proaspăt, filtrat de praf și alergeni, benefic persoanelor care suferă de alergii și au probleme respiratorii.
    • Extrage aerul viciat și odată cu el și poluanții din interior. Reduce riscul răspândirii bolilor pe calea aerului prin eliminarea continuă a agentului infecțios ajuns în aer prin strănut și tuse.
    • Pentru a feri plămânii de inhalarea aerului poluat este suficient ca filtrele de ventilație să fie schimbate cu o periodicitate ce depinde de gradul de poluare al zonei.
  • Crește eficiența energetică a casei
    • Centrala de ventilație recuperează căldura aerului viciat și-l transferă aerului proaspăt introdus de afară.
    • Nu este nevoie de deschiderea ferestrelor deci nu sunt pierderi masive de căldura din spațiul interior.
    • Se reduc costurile pentru încălzire cu cca. 30% în comparație cu clădirile izolate dar aerisite clasic
  • Se previne formarearea condensului, igrasiei și a mucegaiului
    • Umiditatea în exces favorizează apariția mucegaiului, un fenomen ce trebuie prevenit pentru că este dăunător atât sănătății umane cât și a construcției. Igrasia și mucegaiul pot deteriora structura clădirii, ceea ce va duce la creșterea costurile de întreținere.
    • Datorită senzorilor de umiditate, sistemul reglează intensitatea ventilației, în funcție de necesități. Astfel dacă se gătește, se face baie sau sunt mai mule persoane în casă, crește debitul de aer pentru a scoate umiditatea în exces.
  • Se elimină mirosuri neplăcute și se previne formarea noxelor poluante
    • Sistemul extrage continuu mirosurile din băi și bucătării și menține continuu aerul proaspăt în dormitor.
    • Extrage aerul viciat, diluând concentrația poluanților: CO2, COV, radon, viruși și bacterii. Este recomandat pentru prevenirea răspândirii agenților contagioși și prevenirea acumulării gazului radon.
  • Se creează un microclimat confortabil, plăcut și sănătos
    • Din momentul în care este pus în funcțiune sistemul de ventilație, senzorii din dotare țin sub control: umiditatea, temperatura și nivelul de poluare din locuință.
    • În interior este mereu suficient aer, cu aport de oxigen, filtrat și sănătos.
    • Somnul este odihnitor, studiul sau munca de acasă, se poate face cu randament maxim pentru că sunt create cele mai bune condiții, suficient oxigen și liniște. Fereastra poate fi ținută închisă, astfel rămân afară: zgomotul, gazele de eșapament, frigul și fumul de la hornul vecinului.
  • Controlul inteligent crește eficiența ventilației
    • Tehnologia de automatizare a îmbunătățit performanța sistemelor de ventilație. Intensitatea ventilației este ajustată în conformitate cu nevoie zilnice ale ocupanților locuinței, în scopul reducerii costurilor pentru ventilație.
    • Panoul de comandă permite programarea săptămânală și alegerea modului de ventilație potrivit: departe de casă, modul normal, intensiv – când avem musafiri, pentru gătit – când se folosește hota de bucătărie sau când se folosește șemineul.
    • Implementarea protocoalelor Modbus și BACnet permit integrarea ușoară a unităților de tratare a aerului în sistemele de management al clădirilor.

Instalația de aerisire mecanică trebuie să existe în fiecare casă pentru a putea profita de maxim de avantajele izolației performante. Rolul sistemului de ventilație este acela de a aerisi eficient locuința și de a asigura un microclimat interior, sănătos și confortabil. Crește semnificativ eficiența energetică a clădirii, o condiție importantă pentru noile construcții care trebuie să atingă performanța energetică nZEB reglementată la nivel național.

 

Un comentariu

  1. Gyuri Răspunde

    Cu fasole.
    Multă!
    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.