PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Proprietar de pizzerie din Satu Mare, unul dintre intermediarii vaccinărilor fictive de la Petea

Proprietarul unei pizzerii din Satu Mare este unul dintre intermediarii vaccinărilor fictive de la centrul din Vama Petea, acolo unde DNA suspectează că peste 60% dintre persoanele înregistrate au fost vaccinate fictiv, informează Libertatea. Bărbatul a fost dat de gol de o agendă în care contabiliza cu acuratețe șpăgile primite și modul în care împărțea sumele cu cadrele medicale. A recunoscut faptele și a fost condamnat: trei ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit sursei citate, Tribunalul Satu Mare a validat pe 10 ianuarie prima condamnare în dosarul vaccinărilor fictive de la centrul din Vama Petea. Gabor B., 37 de ani, proprietarul unei pizzerii din municipiul Satu Mare, este primul dintre acuzați care a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA, iar condamnarea stabilită de procurori – 3 ani de închisoare cu suspendare – a fost validată de instanță.

97 de acte materiale au fost reținute în sarcina bărbatului de 37 de ani, care a ales să colaboreze cu procurorii după ce de la locuința acestuia au fost ridicate înscrisurile unde ținea evidența banilor primiți cu titlul de mită, precum un contabil.

Sumele erau consemnate în coloane, distinct fiind consemnate și calculele aferente. Voia să fie exact și să nu încurce banii pe care trebuia să-i împartă cu asistenta medicală din cadrul centrului de vaccinare care elibera documentele fictive.

La audieri, Gabor le-a spus polițiștilor că a intrat în această rețea, dintr-o întâmplare, la începutul lunii octombrie 2021. Se afla pe terasa pizzeriei sale când a auzit o clientă discutând cu o persoană.

„Spunea că îi poate face rost de adeverință de vaccinare, fără a i se administra doza de vaccin”, și-a amintit bărbatul.

Cât costa un certificat fictiv?

Proprietarul pizzeriei a abordat-o pe clientă, iar aceasta s-a prezentat ca fiind asistentă medicală în cadrul Centrului de Vaccinare Petea. Femeia i-a spus că în schimbul a 150 de euro poate obține certificate de vaccinare, introducând datele de identitate ale persoanelor în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) fără ca beneficiarii să se prezinte la centrul de vaccinare.

Atunci, omul de afaceri a perfectat o înțelegere cu asistenta medicală, oferindu-se să-i găsească cât mai multe persoane care doreau să obțină adeverință de vaccinare fără să se imunizeze. Cei doi s-au înțeles să împartă tariful pentru o vaccinare fictivă astfel: 150 de euro asistenta medicală, 100 de euro proprietarul pizzeriei.

Timp de o lună, perioada octombrie-noiembrie 2021, zeci de persoane, cunoscute sau recomandate de prieteni, au apelat la bărbatul de 37 de ani pentru a le facilita vaccinarea fictivă.

Șpaga, contabilizată în agendă

„Din declarația dată de inculpat rezultă că a procedat la notarea acestora pentru a avea o evidență a sumelor de bani datorate inculpatei H.D.I. (asistenta medicală din cadrul centrului de vaccinare)”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Pentru persoanele pe care nu le racolase în mod direct, ci îi erau recomandate de apropiați, bărbatul avea o evidență specială, în capul fiecărei coloane fiind consemnat numele celui care i-a trimis persoana.

Pentru a nu atrage atenția asupra lor, membrii rețelei nu se întâlneau niciodată în incinta sau în apropierea centrului de vaccinare. Se întâlneau pentru a face schimbul între documente și bani, fie la pizzerie, fie în parcarea unui supermarket din oraș.

Sursa: Libertatea


CITEȘTE ȘI: