PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Cozma cere ridicarea restricțiilor: Nu mai e fezabil să închidem tot la 22:00

În exclusivitate pentru PS News, vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, a susținut că a cerut, marți, în ședința Biroului executiv al partidului, ridicarea „a aproape tuturor restricțiilor”. „Multe din restricții nu sunt în regulă”, atrage atenția vicepreședintele PNL, care este de părere că tema pandemiei „trebuie să devină o măsură personală a fiecăruia, să se protejeze și să se vaccineze”.

,,Multe din restricții nu sunt în regulă. Am mai abordat în ședința PNL și subiectul procesului verbal de localizare care, din punctul meu de vedere, este total nepotrivit. Zeci de mii de români sunt amendați, ori din neștiință, ori că nu au telefoane inteligente, că nu știu să lucreze pe calculator sau nu sunt informați. Aceste măsuri în niciun fel nu rezolvă problema pandemiei. Chestiunea legată de pandemie trebuie să devină o măsură personală a fiecăruia, să se protejeze și să se vaccineze. Bine cu forța nu poți să faci”, a declarat Adrian Cozma pentru PS News.

Deputatul susține că românii nu au nevoie de certificat verde, iar impunerea acestuia nu va rezolva problema pandemiei.

„Am abordat și subiectul certificatului verde, care consider că nu va rezolva problema și nu avem nevoie de așa ceva. De exemplu, atunci când urci într-un mijloc de transport stăm unul lângă altul, înghesuiți, și nu ne întreabă nimeni de certificatul verde, dar când mergi în mall îți trebuie certificat verde. De asemenea, la restaurant, suntem la o masă 10-20 de persoane cu certificat verde, fără mască, dar nu poți să faci un botez cu 30-50 de invitați. E aceeași chestiune. Mai ales că la botez ești și în familie. Sunt niște lucruri care, din punctul meu de vedere, trebuie urgent reevaluate și rediscutate. Vedem că țările în care au fost restricții mult mai dure și mult mai devreme decât la noi au o rată de infectare mare, deci nu restricțiile au fost cele care au prevenit. Dacă era o chestiune probată și funcționau restricțiile, nu mai aveau o rată așa de mare de infectare. Pentru necompletarea procesului verbal de localizare se dă o amendă de 3.000 de lei de persoană. Eu, în calitate de avocat, fac mult voluntariat în Satu Mare, în sensul că mulți mă abordează să îmi spună ce au pățit și eu le zic să îmi aducă să facem o contestație.

Nu poți amenda o familie cu 3 copii cu 12.000 de lei pentru că nu a completat acel proces verbal. Vă dați seama că sunt comune în țara asta unde nu există internet, nu au telefoane, nu știu să folosească un laptop pentru a completa aceste procese verbale de localizare. Eu întreb: la ce ne ajută chestiunea asta? Domnul Rafila ne-a promis că el are soluții. Doi ani de zile a mers pe la toate televiziunile și ne explica cum trebuie gestionată pandemia. Ori, astăzi văd că domnul Rafila este analist politic și vizionar, care ne spune că săptămâna viitoare vom avea 40.000 de cazuri ș.a.md. Care sunt soluțiile? Soluția pe care eu o propun este ca în fiecare județ să se identifice medicii care sunt mai cunoscuți, cu un nivel de încredere ridicat, și să le explice oamenilor că trebuie să se vaccineze și nu este nicio problemă cu vaccinul. Astea sunt soluții concrete, să vii spre populație și să explici. Nu murim de COVID-19, dar va veni o criză economică care ne va zdruncina și vom ajunge la situații neplăcute, foarte greu de controlat. Acesta a fost punctul de vedere pe care l-am exprimat în cadrul Biroului Executiv al PNL”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, Adrian Cozma este de părere că închiderea activității economice la 22:o0 nu mai este fezabilă.

,,Nu mai e fezabilă nici chestiunea ca la 22:00 să închidem tot. Nu rezolvă problema treaba asta. Închid la 22:00 pentru că dacă țin mai mult deschis ne îmbolnăvim mai mult? Noi ce vrem? Vrem să avem bani la bugetul de stat, să meargă economia, să se facă investiții. Am spus-o într-un cadru prietenesc, în BeX. Sunt lucruri care nu trebuie să le mai ascundem sub preș, asta e realitatea. La chestiunea cu certificatul verde, domnul Cîțu nu a exprimat vreun punct de vedere, că susține chestiunea aceasta. Nu prea au fost reacții. Nici n-am sperat că azi spun eu o chestie și se întâmplă, dar sunt convins că mulți colegi vor analiza și timpul va demonstra că am dreptate”, a conchis Adrian Cozma.

Sursa: PS News