PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Deputatul Cozma cere Primăriei să cumpere hotelul Dacia de la statul maghiar

Deputatul PNL Adrian Cozma cere Primăriei Satu Mare ca simbolul județului, respectiv Hotelul Dacia, să fie cumpărat de la statul maghiar. Clădirea istorică se află în paragină de ani de zile, iar deputatul sătmărean susține că trebuie să se facă ceva în această privință.

„Hotelul Dacia pentru sătmăreni este un simbol al județului. Această clădire istorică, de ani de zile vedem din păcate că este în paragină. Înainte a fost cumpărată de un privat și desigur că sunt multe semne de întrebare care se pun, cum a fost cumpărată și de ce nu s-a exercitat dreptul de preemțiune al autorității locale și probabil și al Ministerului Culturii care putea să intervină. Acum în a doua etapă când persoana fizică a vrut să vândă această clădire, în 2017, Primăria Satu Mare nu a făcut nimic pentru a cumpăra această clădire de patrimoniu. Noi trebuie să îndreptăm lucrurile, este adevărat, s-au întâmplat mai multe lucruri, am făcut precizarea foarte clar și o spun în continuare, era nevoie ca autoritatea locală să intrervină. Ei au posibilitatea azi ca acest hotel, clădire istorică, să revină în patrimoniul municipiului Satu Mare și voi face un apel și voi avea și o discuție cu domnul primar să înceapă negocieri pentru a cumpăra hotelul Dacia și asta o spun pentru că discutând cu foarte mulți sătmăreni și văzând în spațiu public multe discuții pe această temă, cred că cu o majoritate covârșitoare, dacă ar fi întrebați sătmărenii, dacă doresc sau nu achiziționarea acestui hotel, cu siguranță ar răspudne că da. De aceea vin cu o propunere concretă”, a declarat deputatul Adrian Cozma.

Hotelul Dacia a fost cumpărat cu aproximativ trei milioane de euro, iar confirm spuselor deputatului, Primăria Satu Mare a luat un credit de de 18 milioane de euro pentru cofinanțarea celui de al treilea pod, dar a primit bani de la Ministerul Dezvoltării, deci ar fi bani pentru cump[rarea hotelului Dacia.

„Hotelul Dacia poate să fie utilizat ca sediu de primărie, de exemplu Oradea, ce sediu frumos de primărie are, și cred că și Satu Mare merită un sediu de primărie ca și hotelul Dacia, desigur cu renovări și toate cele ce trebuie făcute, dar acești bani acoperă. Să nu ne mai trezim că facem tot felul de investiții, pavaje, când am putea cu acești bani să achiziționăm hotelul Dacia”, a precizat Cozma.

Hotelul astăzi este deținut de o societate care aparține Guvernului Maghiar, iar de cinci ani fața hotelul Dacia este acoperită cu o prelată.

„Sunt convins că nu va fi în perioada următoare începută reabilitarea acestui hotel. Primăria trebuie să le aplice și lor supraimpozitarea de 500% pentru neîngrijirea clădirii. Faptul că au tras o prelată peste hotelul Dacia, nu rezolvă problema și nu pot să fie scutiți de acei 500%. Desigur, și aici e o discuție și va trebui discutată tema, cum e scutit proprietarul de supraimpozitarea cu 500%, e o temă care merită discutată și merită o atenție sporită”, a adăugat deputatul.