Ultima actualizare: azi, 13:59

Locale

Deputatul Cozma cere Primăriei să cumpere hotelul Dacia de la statul maghiar

Deputatul PNL Adrian Cozma cere Primăriei Satu Mare ca simbolul județului, respectiv Hotelul Dacia, să fie cumpărat de la statul maghiar. Clădirea istorică se află în paragină de ani de zile, iar deputatul sătmărean susține că trebuie să se facă ceva în această privință.

„Hotelul Dacia pentru sătmăreni este un simbol al județului. Această clădire istorică, de ani de zile vedem din păcate că este în paragină. Înainte a fost cumpărată de un privat și desigur că sunt multe semne de întrebare care se pun, cum a fost cumpărată și de ce nu s-a exercitat dreptul de preemțiune al autorității locale și probabil și al Ministerului Culturii care putea să intervină. Acum în a doua etapă când persoana fizică a vrut să vândă această clădire, în 2017, Primăria Satu Mare nu a făcut nimic pentru a cumpăra această clădire de patrimoniu. Noi trebuie să îndreptăm lucrurile, este adevărat, s-au întâmplat mai multe lucruri, am făcut precizarea foarte clar și o spun în continuare, era nevoie ca autoritatea locală să intrervină. Ei au posibilitatea azi ca acest hotel, clădire istorică, să revină în patrimoniul municipiului Satu Mare și voi face un apel și voi avea și o discuție cu domnul primar să înceapă negocieri pentru a cumpăra hotelul Dacia și asta o spun pentru că discutând cu foarte mulți sătmăreni și văzând în spațiu public multe discuții pe această temă, cred că cu o majoritate covârșitoare, dacă ar fi întrebați sătmărenii, dacă doresc sau nu achiziționarea acestui hotel, cu siguranță ar răspudne că da. De aceea vin cu o propunere concretă”, a declarat deputatul Adrian Cozma.

Hotelul Dacia a fost cumpărat cu aproximativ trei milioane de euro, iar confirm spuselor deputatului, Primăria Satu Mare a luat un credit de de 18 milioane de euro pentru cofinanțarea celui de al treilea pod, dar a primit bani de la Ministerul Dezvoltării, deci ar fi bani pentru cump[rarea hotelului Dacia.

„Hotelul Dacia poate să fie utilizat ca sediu de primărie, de exemplu Oradea, ce sediu frumos de primărie are, și cred că și Satu Mare merită un sediu de primărie ca și hotelul Dacia, desigur cu renovări și toate cele ce trebuie făcute, dar acești bani acoperă. Să nu ne mai trezim că facem tot felul de investiții, pavaje, când am putea cu acești bani să achiziționăm hotelul Dacia”, a precizat Cozma.

Hotelul astăzi este deținut de o societate care aparține Guvernului Maghiar, iar de cinci ani fața hotelul Dacia este acoperită cu o prelată.

„Sunt convins că nu va fi în perioada următoare începută reabilitarea acestui hotel. Primăria trebuie să le aplice și lor supraimpozitarea de 500% pentru neîngrijirea clădirii. Faptul că au tras o prelată peste hotelul Dacia, nu rezolvă problema și nu pot să fie scutiți de acei 500%. Desigur, și aici e o discuție și va trebui discutată tema, cum e scutit proprietarul de supraimpozitarea cu 500%, e o temă care merită discutată și merită o atenție sporită”, a adăugat deputatul.

17 comentarii

  1. ….?.?… Răspunde

    Nu ai bani pentru hirtie igienica , si tu vrei sa cumperi o cladire .

  2. comentator Răspunde

    Este prin zonă cineva să-i spună dășteptului că s-a oferit primăriei spre cumpărare la momentul respectiv dar primăria nu avea nici o zecime din banii necesari????

    • Sâcă Răspunde

      Incompetență, delăsare și prostie. Ar fi un mare merit al primarului UDMR, dacă ar rezolva această enormă greșeală, a predecesorilor lui, redând Sătmarului emblema pierdută…..hai dom…primar..va fi greu dar se poate .!!

  3. s Răspunde

    Ma bucura faptul ca calaretul dac , fiu de olah si alte nationalitati- femele conlocuitoare mai inchise la culoare,Cozma, recunoaste ca simbolul JUDETULUI Satu Mare este o cladire privata finantata si construita de bozgori din bani unguresti. Reamintesc ca in ea n-a intrat nimeni nici cu calu , nici cu jipul, nici cu tractoru,nici cu opinca

  4. Alexandrova Răspunde

    A uitat domnu deputat ca destinația imobilului nu se poate modifica. Deci trebuie sa rămână hotel.

  5. Prostu' Răspunde

    Iar s-o trezit prostu’ satului vorbind?
    Simbol al județului făcut de unguri?!
    Dă-te-n sloboz de loază, vrei comision din afacere?
    Fă un poll, pe bune, nu printre lingăii tăi, și o să vezi opinia sătmărenilor!

  6. George Răspunde

    Cozma iar ai dormit rău săptămână asta,ba deșteptule hotelul a fost adus în paragină de unul dintre finanțatorii tai marele PNL-ist și prost de frunte Beny Tantas,care a vrut să fac biserica de pocăiți,după care l-am mâncat pușcăria că a schimbat destinația,urmând să fie vândut la unguri,de ce nu ai vorbit tu cu analfabeții familiei țânțaș sa vândă la un preț rezonabil și să aranjezi tu cărțile cum ști tu mai bine să ajungă înapoi la primărie!?….l-au vândut la unguri și toți binefăcătorii satmarului politicienii p…li ați tăcut mâlc și vi acum și te caci pe tine sa se cumpere înapoi de către primărie…….ai rămas în pană de idei sa mai ieși și tu în lumina reflectoarelor,da numa de căcat te faci cu inițiativele tale fără cur și fără cap!!!!

    • Cine? Răspunde

      Cum s-a vandut o cladire din patrimoniul national ungurilor? De catre cine? Si pe cat comision? Si cum de nu a facut puscarie? Sunt intrebari al caror raspunsuri ar trebui sa fie facute publice. Vanzarea ilegala anulata. Iar cel/ cei care au aprobat-o sa plateasca despagubiri, si puscarie.

      • Märgelatu Răspunde

        @cine?
        Pai mai retardatule !
        George a scris foart clar,nu stii sa citesti ?
        Pune mana pe carte analfabetule !, si nu mai bea asa de mult ca te strica la cerebel !

    • Gheorghe Răspunde

      George mulțumesc.Ce ai scris tu voiam sa scriu și eu doar cu unele mici modificări.Cam asa au decurs lucrurile cum spui tu deci adriane mucles fă pași și cântă la alta masa.Habar nu ai pe ce lume trăiești.

      • George Răspunde

        Are habar stai liniștit numa face pe prostul să vadă cetățenii satmarului cat de implicat și pasator este el cu hoțiile satmarului,……. care s-au făcut sub nasul și urechile lui!!!.

  7. GemeZamfirescu Răspunde

    Piticanie,eu credeam ca ne spui ca a scăzut din nou prețul la benzina?Ca tu și PNL l-ați scăzut ! Cum, nu a scăzut și nici nu o sa scadă?Woow!Vezi ca afara ploua,tine o conferința și pt.asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.