PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Epidemiolog: „Discuțiile despre relaxare sunt premature. Uitați de bazaconiile cu „s-a terminat pandemia”

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă faptul că avem vești bune referitoare la pandemia de coronavirus, cazurile încep să scadă în majoritatea județelor, dar discuțiile despre relaxări sunt premature.

„Avem vești bune, dar incidenta la 1,000 și numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate și de aceea prudența trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde. Harta de sus este harta incidenței oficiale care colorează harta în roșu. Incidența națională este 14.85, mult peste vârful de 10.63 al valului Delta. Incidența la 1,000 este un indicator de stare. Ne arată unde suntem. Această harta este motivul pentru care discuțiile despre relaxare sunt premature. Dacă ești în val momentul în care te oprești să tragi aer în piept este când ieși din val nu in timpul valului, chiar daca creasta valului a trecut. Din fericire harta de jos produsă cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atât guvernul cât și noi avem motive să credem că vom ajunge în curând la limanul valului 5-Omicron. ARM7 (alerta relativa mobila ) este un indicator de trend. Ne arată încotro mergem”, a precizat epidemiologul pe pagina lui de Facebook.

Octavian Jurma mai precizează faptul că în acest ritm vom coborî cu media sub 10.000 de cazuri pe zi săptămâna viitoare. Conform studiului, mai avem aproximativ o lună până iesim din acest val.

„După cum se vede toate județele sunt verzi, deci au o acum evolutie descendenta, în ciuda alocării pe județe a peste 20,000 de cazuri în această săptămână. În acest ritm vom cobori cu media sub 10,000 de cazuri pe zi săptămâna viitoare și sub 5,000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieșim din valul Omicorn-BA1. Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenței în apa plină cu Omicroni” spune Jurma.

Abia la tomnă se va afla mai concret dacă pandemia s-a terminat, dar cert este faptul că mai avem puțin până când vom fi cu toții în siguranță, mai spune epidemiologul.

„Uitați de bazaconile cu “s-a terminat pandemia”, sunt doar “declarații politice”. Nu știm dacă s-a terminat sau nu pandemia, o sa aflăm abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val și că mai avem un pic până suntem în siguranță. Mai putem purta masca și avea grija de aproapele nostru până de sărbători, cu atât mai mult cu cât începe acuși Postul Paștelui și nu e vreme de petreceri. Sunt gesturi mici care vor cântări greu la judecata apoi”, a adăugat epidemiologul pe pagina sa.