Ultima actualizare: azi, 18:20

Locale

Epidemiolog: „Discuțiile despre relaxare sunt premature. Uitați de bazaconiile cu „s-a terminat pandemia”

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă faptul că avem vești bune referitoare la pandemia de coronavirus, cazurile încep să scadă în majoritatea județelor, dar discuțiile despre relaxări sunt premature.

„Avem vești bune, dar incidenta la 1,000 și numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate și de aceea prudența trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde. Harta de sus este harta incidenței oficiale care colorează harta în roșu. Incidența națională este 14.85, mult peste vârful de 10.63 al valului Delta. Incidența la 1,000 este un indicator de stare. Ne arată unde suntem. Această harta este motivul pentru care discuțiile despre relaxare sunt premature. Dacă ești în val momentul în care te oprești să tragi aer în piept este când ieși din val nu in timpul valului, chiar daca creasta valului a trecut. Din fericire harta de jos produsă cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atât guvernul cât și noi avem motive să credem că vom ajunge în curând la limanul valului 5-Omicron. ARM7 (alerta relativa mobila ) este un indicator de trend. Ne arată încotro mergem”, a precizat epidemiologul pe pagina lui de Facebook.

Octavian Jurma mai precizează faptul că în acest ritm vom coborî cu media sub 10.000 de cazuri pe zi săptămâna viitoare. Conform studiului, mai avem aproximativ o lună până iesim din acest val.

„După cum se vede toate județele sunt verzi, deci au o acum evolutie descendenta, în ciuda alocării pe județe a peste 20,000 de cazuri în această săptămână. În acest ritm vom cobori cu media sub 10,000 de cazuri pe zi săptămâna viitoare și sub 5,000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieșim din valul Omicorn-BA1. Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenței în apa plină cu Omicroni” spune Jurma.

Abia la tomnă se va afla mai concret dacă pandemia s-a terminat, dar cert este faptul că mai avem puțin până când vom fi cu toții în siguranță, mai spune epidemiologul.

„Uitați de bazaconile cu “s-a terminat pandemia”, sunt doar “declarații politice”. Nu știm dacă s-a terminat sau nu pandemia, o sa aflăm abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val și că mai avem un pic până suntem în siguranță. Mai putem purta masca și avea grija de aproapele nostru până de sărbători, cu atât mai mult cu cât începe acuși Postul Paștelui și nu e vreme de petreceri. Sunt gesturi mici care vor cântări greu la judecata apoi”, a adăugat epidemiologul pe pagina sa.

34 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Jurmalistul poolee… Asta-i mai deștept ca tot WHO la un loc, cu toți virusologii lumii.

  2. ... Răspunde

    Sunt necăjit. De la oră postării articolului au trecut vreo 30 de minute și încă nu a apărut niciun jurmist morcovist cu ceva articole copy-paste!? Săriți repede copii, cauza are nevoie de voi! Rămânem neprihăniți și dezinformați! Vedeți că vom apela la f@k-tok sau cum îi mai zice și la ăla! 🤔😱😲🥴🤪😨🤯🤫🤫🤫
    Ce ne facem fără voi, cum ne ducem la nani dacă nu ne spuneți povestea de seară cu ceva tineri de prin Burkina Faso perfect sănătoși care au fost răpiți de covid? Drept vorbind aveau niște HIV/SIDA în ei și abia își mai târau fizicul dar erau perfect sănătoși! Sau nu?🤔😱😨😨😨 Haideți-haideți și luați lumina!

    • Petre Dobre Răspunde

      Nestimate nedomn, notat cu 3 puncte : va bateti joc de oameni, de parca sunteti un sadist dotat cu prost gust. Vecinul meu, om tanar, sanatos, nevaccinat, a luat acum 1 saptamana omicron, a stat linistit acasa, apoi i-a urcat tensiunea la 200, in unele locuri curge sangele fara oprire, a fost nevoit sa se duca la spital, nici un tratament nu rezolva problema.
      Asa ca ” raceala” nu e chiar inofensiva, nici macar omicron.

      • c-block Răspunde

        Sunt aici câțiva nesimțiți antivaccinisti, care au trecut cu ceva noroc prin boala, si au impresia, ca virusul este un amărât de gripă, si bat joc de oameni!
        😬😬😬

        • c-block Răspunde

          M-au “descoperit” și pe mine careva și scrie în numele meu. Cum spunea careva pe aici chiar sunteți penibili!

      • ... Răspunde

        @Petre Dobre. Eu nu știu ce credeți despre mine. Dar am trecut cred că primii prin boală, nici simptomele nu se cunoșteau atunci bine apoi m-am vaccinat. Deci nu știu ce probleme aveți cu mine. Problema mea cu vaccinul e că se pare că e epuizat moral și nu mai face față la omicron. Oricum omicron are mortalitate cu 90% mai mică față de delta. Nu eu spun ci cifrele demonstrează. Iar asta nu e vina antivacciniștilor, asta să fie clar. Știu mai mult de o grămadă de persoane care vaccinați fiind au ajuns la spital cu covid. Ceva nu funcționează deja, părerea mea. Eu doresc să se termine pandemia dar cu măsuri luate cu cap și nu așa aiurea cum facem noi. Din ce se pare unii insistă pe vaccinare cu materialul disponibil. Întrebarea mea este, de ce? Deci ce se vrea la o adică? Terminarea pandemiei sau vaccinarea populației?

  3. Altu Răspunde

    @c-block, vaccinul v-a luat rațiunea, repetați ca niște papagali niște versete din marii învățați ai lumii gen “jumară”. Dacă nu vrei să te vaccinezi ești antivaccinist, bună gândirea. Pe logica asta a “inteligenților” tot ce dorești să faci se transformă în anti. Nu fumezi, ești antifumat;,nu te căsătorești, ești anticasatorie; nu șofezi, ești antișofat; etc. Cum nu veți crăpa de la atâta inteligență. Fraierilor, băgați vaccin în voi și odraslele voastre cât vreți,nu vă oprește nimeni. Dar nu cereți tuturo să se arunce în foc că așa vreți voi.

    • Doc Holiday Răspunde

      recent article in the Washington Post noted the high death toll in recent months and noted that omicron had been particularly harder on the elderly and unvaccinated Americans.

      • ... Răspunde

        Ai schimbat iar numele @Dr??? Dar de răspuns de ce nu îmi răspunzi tătucă, fals de doctor cu diplomă cumpărată în talcioc? Așa oricine poate fi doctor!

    • Baba Rinja Răspunde

      Ca nu vreti sa va vaccinati este una, dar sa faceti propaganda odioasa antivaccin si din cauza asta sa moara oameni merita sa luati puscarie!

      • c-block Răspunde

        Numește dușmanul, pune-l în față, crează nesiguranță și ațâță-i pe oamenii simpli împotriva lui! Rețetă veche la care mulți pun botul. Acum doi ani v-au fraierit cu usere, numai s-a schimbta registrul. Fraierii sunt aceeași.

  4. AziNu Răspunde

    Asta de la portalSM e Jurmist! :)))

    • ... Răspunde

      Mai bine jurmalist dscât idiotus antivaccinatus…
      😁😬😁

      • ... Răspunde

        Asta spune în numele tău! Eu zic că mai degrabă pe voi vă cheamă idiotus superboosterus. Că mai e puțin și săptămânal veți merge la vaccinare! Sunt curios dacă se va urmări cu atenție comportamentul celor vaccinați împotriva altor posibile îmbolnăviri. Că așa ar trebui. Dar cum se prognozează că rezultatele ar fi nefavorabile repede se mătură totul sub preș.🤔😱😲🥴🤫🤫🤫😤

  5. damaigreu Răspunde

    Nici cand se termina pandemia nu vor sa lase garda jos disperatii astia ce se cred in Resident Evil

    • ... Răspunde

      @damaigreu. Sesizez o disperare mare în ultimele zile în postările lor. Aș avea o întrebare către ei așa pe persoană fizică.
      Voi vacciniști boosteriști ce vreți? Să se termine pandemia sau să aveți dreptate indiferent de consecințe și să-i vaccinați pe toți de pe planetă? Că văd că nu mai judecați lucid.🤔😱😲🤮🥴😤💩💩💩😨

      • H&R Răspunde

        @…, ai auzit probabil de ostasul japonez care a fost schimbat din post dupa 40 de ani ( a fost uitat acolo), dar a mai fost unul, care dupa 50 de ani credea ca inca stau in razboi cu americanii.
        Cam asa o sa fie si romanasii nostri. Pandemia s-a terminat, dar dupa 50 de ani ei tot vor crede ca mor de omicron. Vai de steaua noastra!

    • Asta greu de cap... 😁 Răspunde

      Pt tine s-a terminat….
      ” BILANȚ coronavirus 22 februarie. Cazurile confirmate, în creștere – EXPLOZIE de decese, record absolut în 2022″

      • damaigreu Răspunde

        Nu imi vine sa cred! HAHAHA! Tu traiesti in lumea imaginara a lui Jurma LOL! Are dreptate ala ce o scris mai sus, nici peste 50 de ani nu o sa te trezesti

  6. H&R Răspunde

    Pana la urma de unde, si cum a pornit virusul?
    Dar cu dovezi va rog, nu dupa cum am auzit la coltul strazii..

  7. radical2 Răspunde

    deschideti salile de sport. Sportul e sanatos .

  8. AziNu Răspunde

    Ahhhh…. tin minte cand “m-am grabit sa spun” la inceputul lui Februarie ca in Martie scapam de virus. Si dupa cateva zile o aparut disperatul de IT cu 6 nickuri si o zis ca nu am avut dreptate….pentru el era deja Martie…. Mai e putin si o sa ramanem fara cazuri (bine, in ziar o sa publice “2 morti intr-o singura zi”). Sa nu uitam ce urlau vaxxerii pe aici: Ca vine Omicron si va fi vai de noi. Deci cum a fost cu Omicron desteptilor? Jurmistilor! HAHAHA . Data viitoare puneti-va un Pampers cand va minte Jurma. Unde e prapadul facut de Omicron? Peste tot in lume se vorbea ca Omicron e deja varinata slaba, numa voi ati visat sa fie mai rau. Ca voi de aia v-ati vaccinat, sa moara dusmanu’ … Si cand nu mai aveti ce sa spuneti (IT in special) , furati nick-ul altora si vorbiti ca retardatii. Sunteti penibili , in special tu, IT . Ai imprastiat cu minciuni apocaliptice si inca continui sa o faci nestingherit. Esti fixat pe Doom’s Day. Te-ai uitat prea mult la filme! Ai pierdut , treci la loc! Nota 3 la pandemia asta. Better luck next time

  9. MR Răspunde

    Stati ca nu e bine! Jurma nu este epidemiolog! Nu va mai luati dupa minciuni! STOP FAKE NEWS!

  10. Giohanis Răspunde

    Eu sper sa mai vina cel putin un lock down. Mai putini prosti pe strazi, mai putine masini in trafic, mult mai putina poluare, preturi mai mici la combustibil, la imobiliare. Era mai bine in pandemie.

    • @Giohanis Răspunde

      Și mâncare la pachet care vine din oficiu?🤔😱😲🥴🤪🤫
      Păi cum să nu fie boierie????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.