Mii de refugiaţi care au fugit din zonele bombardate şi s-au refugiat în satele de pe frontiera cu Ucraina din dreptul judeţului Satu Mare riscă să rămână fără mâncare.
Autorităţile de dincolo de graniţă au cerut ajutorul Uniunii Ucrainenilor din Satu Mare, care a trimis deja câteva microbuze dar este nevoie de mai mult.
Reporterii PortalSM au fost astăzi la sediul din Micula şi au aflat de la faţa locului cum stau lucrurile.
În apropierea frontierei sunt sate cu mii de persoane care nu mai au de unde să cumpere mâncare. În aceste condiţii Uniunea Ucrainenilor se mobilizează şi apelează la sprijinul sătmărenilor pentru a ajut cum pot.
“Din păcate sunt foarte mulţi refugiaţi din zona în care se duc lupte, din zona Kievului. La Tarna Mică, cu o populaţie de 2.500 de locuitori au peste 5.000 de refugiaţi. Toate comunele din zona transfrontalieră primesc refugiaţi. Veleatino are 7.000, ştiu concret pentru că avem prieteni dincolo care ne spun că au nevoie de produse neperisabile, mâncare neperisabilă, pampersuri, tampoane, produse de igienă personală, saltele, generatoare. Astăzi, oamenii de bine am strâns bani, am cumprat trei generatoare pentru încălzire”, a spus Liuba Horvat, preşedinta Uniunii Ucrainenilor Satu Mare.
Produsele sunt transportate cu microbuze prin frontiera de la Sighet, unde va fi trecut în Ucraina printr-un convoi umanitar. Din frontieră sunt preluate de către cei din Ucraina şi duse până la comunităţile locale.
“Sunt cazaţi la grădiniţe, şcoli, case de cultură, la oameni. Ne-au spus că au nevoie de produse pentru că s-au dus în magazine şi nu mai sunt de găsit. I-am întrebat dacă vor să vină încoace, au zis că nu. Că rămân pe baricade până pot, aşa că în Satu Mare încă nu am avut cereri de cazare”, a mai spus Liuba Horvath.
Vasile Buciuta, prim-vicepreşedintele Uniunii Ucranenilor din Ucraina a fost cu un transport în Ucraina şi spune că oamenii deja au rămas fără alimente şi nu se ştie cât vor rezista. Este posibil să pornească spre România pentru a cere ajutor.
“Cetăţenii din Satu Mare s-au mobilizat foarte bine, vin în sprijinul nostru, alături de fraţii noştri şi sperăm ca şi în continuare să putem să-i ajutăm. Cea mai mare nevoie este de alimente neperisabile. Cea mai mare problemă este că avem 5.000 de refugiaţi la Hija şi 7.000 la Hust, acolo este cea mai mare nevoie de alimente. Deja au şi rămas fără alimente, nu mai au hrană, nu au adăpost. Oamenii sunt foarte speriaţi, nu pot să se pronunţe cât vor rezista, fac tot posibilul sa reziste”, a spus Vasile Buciuta.
Cei care doresc să facă donaţii o pot face la sediul Uniunii Ucrainenilor situat la intrarea în localitatea Micula.
Uniunea Ucrainenilor din România a decis să deschidă unui fond, denumit ”Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, la care pot contribui etnicii ucraineni din România, și nu numai.
În acest scop au fost deschise două conturi la Banca Comercială Romana sector 1, București.
COD IBAN: RO69RNCB0209006157870001 – RON
COD IBAN: RO42RNCB0209006157870002 – USD
Transmisiune LIVE de la Uniunea Ucrainenilor din localitatea Micula:
GALERIE FOTO