Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

VIDEO. Disperare lângă Satu Mare. Mii de refugiaţi rămân fără mâncare!

Mii de refugiaţi care au fugit din zonele bombardate şi s-au refugiat în satele de pe frontiera cu Ucraina din dreptul judeţului Satu Mare riscă să rămână fără mâncare.

Autorităţile de dincolo de graniţă au cerut ajutorul Uniunii Ucrainenilor din Satu Mare, care a trimis deja câteva microbuze dar este nevoie de mai mult.

Reporterii PortalSM au fost astăzi la sediul din Micula şi au aflat de la faţa locului cum stau lucrurile.

În apropierea frontierei sunt sate cu mii de persoane care nu mai au de unde să cumpere mâncare. În aceste condiţii Uniunea Ucrainenilor se mobilizează şi apelează la sprijinul sătmărenilor pentru a ajut cum pot.

Din păcate sunt foarte mulţi refugiaţi din zona în care se duc lupte, din zona Kievului. La Tarna Mică, cu o populaţie de 2.500 de locuitori au peste 5.000 de refugiaţi. Toate comunele din zona transfrontalieră primesc refugiaţi. Veleatino are 7.000, ştiu concret pentru că avem prieteni dincolo care ne spun că au nevoie de produse neperisabile, mâncare neperisabilă, pampersuri, tampoane, produse de igienă personală, saltele, generatoare. Astăzi, oamenii de bine am strâns bani, am cumprat trei generatoare pentru încălzire”, a spus Liuba Horvat, preşedinta Uniunii Ucrainenilor Satu Mare.

Produsele sunt transportate cu microbuze prin frontiera de la Sighet, unde va fi trecut în Ucraina printr-un convoi umanitar. Din frontieră sunt preluate de către cei din Ucraina şi duse până la comunităţile locale.

Sunt cazaţi la grădiniţe, şcoli, case de cultură, la oameni. Ne-au spus că au nevoie de produse pentru că s-au dus în magazine şi nu mai sunt de găsit. I-am întrebat dacă vor să vină încoace, au zis că nu. Că rămân pe baricade până pot, aşa că în Satu Mare încă nu am avut cereri de cazare”, a mai spus Liuba Horvath.

Vasile Buciuta, prim-vicepreşedintele Uniunii Ucranenilor din Ucraina a fost cu un transport în Ucraina şi spune că oamenii deja au rămas fără alimente şi nu se ştie cât vor rezista. Este posibil să pornească spre România pentru a cere ajutor.

Cetăţenii din Satu Mare s-au mobilizat foarte bine, vin în sprijinul nostru, alături de fraţii noştri şi sperăm ca şi în continuare să putem să-i ajutăm. Cea mai mare nevoie este de alimente neperisabile. Cea mai mare problemă este că avem 5.000 de refugiaţi la Hija şi 7.000 la Hust, acolo este cea mai mare nevoie de alimente. Deja au şi rămas fără alimente, nu mai au hrană, nu au adăpost. Oamenii sunt foarte speriaţi, nu pot să se pronunţe cât vor rezista, fac tot posibilul sa reziste”, a spus Vasile Buciuta.

Cei care doresc să facă donaţii o pot face la sediul Uniunii Ucrainenilor situat la intrarea în localitatea Micula.

Uniunea Ucrainenilor din România a decis să deschidă unui fond, denumit ”Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, la care pot contribui etnicii ucraineni din România, și nu numai.

În acest scop au fost deschise două conturi la Banca Comercială Romana sector 1, București.

COD IBAN: RO69RNCB0209006157870001 – RON

COD IBAN: RO42RNCB0209006157870002 – USD

Transmisiune LIVE de la Uniunea Ucrainenilor din localitatea Micula:

GALERIE FOTO

21 comentarii

  1. Vlad Tepes Răspunde

    Ajutorul dat de oameni este de apreciat si este specific ospitalitatii romanesti.
    Dar nu este destul.
    Situatia impune masuri la nivel de stat.
    Sa ne amintim ca in criza refugiatilor sirieni in Turcia, Uniunea Europeana a alocat sute de milioane de Euro la cererea Turciei, sa faca fata situatiei.
    Ar fi cazul ca si Romania, precum si celelate tari care primesc refugiati, sa apeleze la Bruxelles pentru ajutoare comunitare.
    E o problema a UE nu numai a vecinilor Ukrainei !

  2. Garuboz Răspunde

    CORECT!

  3. Popa Răspunde

    Ati luat un ca cat in gura si tot pe asta il mestecati. toate stirile-s despre tampenia asta acuma. noi nu mai avem probleme? a disparut si guvid de cand ii pupati cub coada pe ucrainieni?

    • H&R Răspunde

      Doamne ajuta ca următoarea țintă a rușilor să fie Budi-pest

      • C&A Răspunde

        Ungurii nu au trimis arme in ucraina ca si idolu tau de giohanis. ei joaca dublu si cu nato si cu rusia ca si niste curve adevarate.

  4. Gavril Răspunde

    Dar dacă stați și vă gândiți că dacă rămân aici definitiv la noi cu reședințe și o să ne ocupă locurile de muncă ce o să faceți ???? Și atunci o să primiți cu drag și cu brațele deschise ????
    Ele o să se angajeze și cu 200 euro. Oare patronii pe cine o să se angajeze ????
    Plus impactul financiar pt. asistenta medicala cine va suporta ???

    • Mihail Răspunde

      Tu, si restul cascatilor care au inghitit galusca ce se prezinta la TV. Exact ca si cu guvidul care a disparut dintr-o data.

    • c-block Răspunde

      Pleacă puiule de la noi! 95% ne folosesc numai ca tranzit. Ce să facă aici? Așa că poți fi pevecistăpân în continuare!

  5. History Răspunde

    @Gavril. Hai să-ți traduc pe limba ta ce vrea Rusia între altele!
    „Este inacceptabil pentru noi ca, contrar prevederilor fundamentale ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, să existe încă arme nucleare ale Statelor Unite pe teritoriul mai multor țări europene, practica vicioasă a comunității nucleare. Persistă misiunile cu participarea țărilor NATO non-nucleare. În cadrul unor astfel de misiuni se elaborează un scenariu de utilizare a armelor nucleare asupra Rusiei”, a spus Lavrov într-o adresă video adresată participanților la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva. „Este timpul să aducem acasă armele nucleare americane și să eliminăm complet infrastructura asociată din Europa”, a subliniat el.
    Pe românește îi deranjează la culme extinderea NATO în coasta lor și vor să-i forțeze cumva să se retragă. Restul e scenariu în care Ucraina a căzut de papagal.

  6. History Răspunde

    Încă atât, că văd că am uitat, că nu sunt absolut de acord cu ce se întâmplă. Spun ca să nu mă înțeleagă careva greșit. Totuși e vorba de ditamai țara hăpt în Europa și nu ceva colonie bananieră!

  7. Front Răspunde

    Cand ia amploare conflictul si veti fi luati cu forta pe front vreau sa vad cati o sa ii mai pupat in cu r pe ucraineni care in momentul asta nu fac altceva decat sa-i atraga si pe altii in mizeria lor.

  8. Cosmin Răspunde

    Ministrul Muncii: Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare
    https://adevarul.ro/news/politica/ministrul-muncii-cetatenii-ucraineni-doresc-angajeze-teritoriul-romaniei-nu-nevoie-aviz-angajare-perioada-9-luni-1_6218d05e5163ec4271706a88/index.html
    Invazia ucraineana incepe.
    Sa nu ne pare rau ca am lasat sa intre in tara ……….Eu v-am avertizat din timp !!!!

    • Mihai Răspunde

      Ai dreptate Cosmin . Pe noi cine ne ajuta ???? De 4 luni stau fara loc de munca , dar pe ucrainieni o sa angajeze + asistenta sociala gratuita . Ce credeti cine o sa plateasca toate aceste servicii ????????

  9. @cozmin Răspunde

    Avem deficit de forță de muncă, ce plm vrei?
    Puturoșii autohtoni vor salarii că în America, dar să muncească românește!
    5 am dat afară doar in februarie, prinși că au furat!

  10. Iosif Răspunde

    Stimat domn H&R care este atat de cscacos ca se ascunda sub nume anonim.
    Din tot sufledul doresc ca tinta urmatoare a rusilor sa fie casa ta si casa faniliei tale.
    Sa te prdepseasca Dumnezeul ca te comporti asa.
    Dai sa primesti o bomba in casa ta sa ajungi cu familia ta pr strada.

  11. Iosif Răspunde

    Celalalt domn aberat C&A.
    Auzi?Unguri au dat msi mult sprijin ca romsni.O parte din refugiati doresc sa se stabileasca in Ungaria.
    In tara asta nimeni nu sta ca dau seama unii cat de cacat de om poate sa fie.
    Nu m asi mira daca in cazul unei razboi toti maghiari ar pleca din Transilvania si ati ramane singuri sa va kingeti de rani.
    Auzi voi vorbiti care in 1 si al 2lea razboi mondial ati fost tradatori???Nu vi rusine??Totdeauna in ultimu moment acolo ati lins unde puterea era in castigare pana atunci luptati in potriva lori.Tradatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.