PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Cozma: ,,Guvernul îi ajută pe români la plata facturilor la energie’’. Cum se vor plafona prețurile

Guvernul îi ajută pe români și antreprenori la plata facturilor la energie, a declarat, astăzi, deputatul Adrian Cozma, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Alin Seserman, secretar de Stat la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

,,Ministerele de resort și instituțiile abilitate din domeniul Energiei (Energie, Finanțe, Economie, Muncă, SGG și ANRE) au lucrat împreună pentru finalizarea acestei ordonanțe importante având în vedere contextul actual, inclusiv cel de securitate”, a spus Adrian Cozma.

Măsurile se vor aplica în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI:

– plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetica, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;

ENERGIE ELECTRICĂ

  1. a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  2. b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali prevăzuți la art. 1 este mai mic decat prețul maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2), se aplică prețul contractual.

în cazul locurilor de consum ale clienților casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalație comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranșele de consum prevăzute la alin. (1) lit. a) si b), consumul fiecărui proprietar, se determină:

  1. a) în cazul consumului de energie electrică, prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022 în situația prevăzută la alin. (6), la 12 și la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu;

Pentru calcul la fiecare spațiu locativ din condominiu, consumul se determină prin împărțirea consumului total anual al asociației de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

GAZE NATURALE – PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus

  1. b) în cazul consumului de gaze naturale prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022 în situația prevăzută la alin. (6), la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

Pentru calcul la fiecare spațiu locativ din condominiu, consumul se determină prin împărțirea consumului total anual al asociației de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

MĂSURI CONSUMATORI NON – CASNICI

– plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei

ENERGIE ELECTRICĂ

maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

GAZE NATURALE

de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții (furnizorii producătorilor de energie termică sau direct catre producatorii de energie termica, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET) , pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale)

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh !!!

ALTE MĂSURI:

CINE SE OCUPĂ DE DECONTARE: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru consumatorii casnici și Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici, precum și a instituției care va efectua calculul privind sumele necesar a fi decontate , respectiv Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.