Ultima actualizare: azi, 16:10

Locale

Adrian Cozma: ,,Guvernul îi ajută pe români la plata facturilor la energie’’. Cum se vor plafona prețurile

Guvernul îi ajută pe români și antreprenori la plata facturilor la energie, a declarat, astăzi, deputatul Adrian Cozma, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Alin Seserman, secretar de Stat la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

,,Ministerele de resort și instituțiile abilitate din domeniul Energiei (Energie, Finanțe, Economie, Muncă, SGG și ANRE) au lucrat împreună pentru finalizarea acestei ordonanțe importante având în vedere contextul actual, inclusiv cel de securitate”, a spus Adrian Cozma.

Măsurile se vor aplica în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI:

– plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetica, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;

ENERGIE ELECTRICĂ

  1. a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  2. b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali prevăzuți la art. 1 este mai mic decat prețul maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2), se aplică prețul contractual.

în cazul locurilor de consum ale clienților casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalație comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranșele de consum prevăzute la alin. (1) lit. a) si b), consumul fiecărui proprietar, se determină:

  1. a) în cazul consumului de energie electrică, prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022 în situația prevăzută la alin. (6), la 12 și la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu;

Pentru calcul la fiecare spațiu locativ din condominiu, consumul se determină prin împărțirea consumului total anual al asociației de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

GAZE NATURALE – PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus

  1. b) în cazul consumului de gaze naturale prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022 în situația prevăzută la alin. (6), la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

Pentru calcul la fiecare spațiu locativ din condominiu, consumul se determină prin împărțirea consumului total anual al asociației de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

MĂSURI CONSUMATORI NON – CASNICI

– plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei

ENERGIE ELECTRICĂ

maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

GAZE NATURALE

de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții (furnizorii producătorilor de energie termică sau direct catre producatorii de energie termica, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET) , pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale)

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh !!!

ALTE MĂSURI:

  • În perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale/PET clienţi direcţi au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali/asigurarea consumului propriu şi suportabilităţii preţului de către aceştia; cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET client direct vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu. ASTA ÎNSEAMNĂ 100% din CAPACITATEA DE DEPOZITARE A ROMÂNIEI !
  • Includerea penalităților pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanțe; (De exemplu: amendă cuprinsă între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală, din anul financiar anterior sancționării sau amendă cuprinsă între 20.000 lei și 400.000 lei) ANRE ȘI ANPC sunt autoritățile care se ocupa de monitorizarea pieței în vederea respectării prezentei OUG.

CINE SE OCUPĂ DE DECONTARE: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru consumatorii casnici și Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici, precum și a instituției care va efectua calculul privind sumele necesar a fi decontate , respectiv Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

 

9 comentarii

  1. Xxx Răspunde

    Mai nenorociților, dar cu facturile din noiembrie 2021 și până în prezent, ce facem? Cu firmele care au dat faliment ce facem? A-ți merita un glonț toți politicienii nenorociților, voi și familiile voastre, trădători de neam ce sunteți.

  2. Satmarean Răspunde

    Nu le plătiți !!!. Praf în ochi !

  3. PNL&PD-L Răspunde

    Alte minciuni marc Adrian Cozma,da cate căcaturi dinastea ai debitat tu și nimic din cele spuse de tine nu s-au realizat,din care vad și gașca din spatele tau s-a redus semnificativ din toate loazele PDL,PSD,ALDE,că pe toți i-ai adunat la mierea PNL,a mai rămas un sărman,care nici el nu știe ce căuta lângă tine,da ii bine că îl mai ai și pe ăla,că încet încet vă duceți la fund!!!

  4. c-block Răspunde

    După ce ați scăpat din mână balaurul acum vă mândriți că mai diminuați șocul? Păi când vi s-a spus că nu trebuie liberalizată piața energetică din cel puțin trei motive unde erați? Că vi s-a explicat foarte clar că nu suntem pregătiți! Și asta mult înainte de conflictul Rusia-Ucraina!! Vă bateți joc de oamenii cinstiți și onești!

  5. Lili Răspunde

    Gargara pre-electorala ieftina. Daca ai consum mai mare de un anumit plafon ciu-ciu compensare. Oare de ce? Asteptam ca A.C. sa rezolve si problema sporului natural negativ al tarii. Cred ca asta este urmatoarea lui prioritate ……

    • Bla bla bla Răspunde

      @Lili, estimez ca în curând se va relansa “proiectul” de pe vremea lui Ceașcă cum că fiecare se descurcă cu încălzirea cum poate. Parcă și văd coșuri de fum scoase iar prin geam și oamenii stând să crape lemne în fața blocului sau stive de lemne prin balcoane! O tempora pentru uni!!!🤔😱😲🥴💩💩
      E fix zero barat ce face guvernul și asta cu foarte mare întârziere! Care întârziere nu poate fi decât intenționată, deja prea bate la ochi!

  6. Cacat Răspunde

    Ascultati ma pnl ul ne duce la sapa de lemn facturi mari, inflatie mare, preturi la toate mari, jeguri ordinare pnl iste nu au redus factura cu nimic, benzina la acelasi pret dar bariulul a scazut mult sa va dam la muie cozma nu mai pupi tu functie

  7. Un satmarean Răspunde

    Pupă dati-l in plm de combinagiu,a prinde pentru că un post pe fiecare județ de parlamentar se dă din oficiu și cum el a calcă pe cadavre când îi vorba de banii și funcții, acolo a fi pe listă și în parlament, în 2024, doar daca se duce Câtu pe sula și Vasile blaga nu mai are putere,ăștia îl țin în spate, in rest se pisa pe toți și toate, iar va prinde in 2024 încă 4 ani,de belit mielul pe 50000 mei și făcut doar poze,pentru prostime,așa că nu îți face mari iluzii că nu o sa ii mai vezi moaca prin politica sătmăreană!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.