PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Consiliul Județean Satu Mare, vinovat de producerea unui accident. A fost pus la plată

Consiliul Județean Satu Mare este vinovat de producerea unui accident rutier, este decizia judecătorilor, după ce, în noiembrie 2018, un șofer de TIR a intrat în plin în sensul giratoriu de la Terebești, pe Drumul Județean 108L. Cum intersecția nu a fost semnalizată, iar TIR-ul nu a mai putut fi folosit aproximativ doi ani, Consiliul Județean Satu Mare, în calitate de administrator al drumului, a fost pus să plătească despăgubiri.

Obiectul cererii de chemare în judecată

,,Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Satu Mare la data de 27.02.2019, reclamanta SC A. SRL a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii UAT Judeţul Satu Mare şi Consiliul  Judeţean Satu Mare, obligarea acestora la plata, către reclamantă, în solidar, a sumelor de 141.943,39 lei cu titlu de daune materiale şi 564.000 lei cu titlu de daune morale datorită lipsei de folosinţă a autovehiculului în cauză, sume ce urmează a fi reactualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală calculate de la data de 06.11.2018 şi până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată”.

,,Dintr-o adresă a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare rezultă că în zonă nu sunt suficiente indicatoare şi marcaje rutiere care să semnalizeze participanţilor la trafic existenţa acestei intersecţii”, a spus firma păgubită.

Cum s-a apărat Consiliul Județean

,,Faptul că şoferul autovehiculului nu a respectat prevederile legale reiese, fără echivoc, din procesul-verbal seria PSMX nr. 029792 emis de Secţia de Poliţie Beltiug ca organ constatator, care nu a fost contestat sau anulat şi constituie astfel un titlu executoriu, şi din care rezultă faptul că singura cauză a producerii accidentului pe DJ 1Q8L a constat în fapta conducătorului auto de nerespectare, cu vinovăţie, a regimului de viteză în condiţii de ceaţă cu vizibilitate sub 100 metri, motiv pentru care acesta a intrat în coliziune cu sensul giratoriu aflat la intrarea în localitatea Terebeşti. De altfel, şoferul vinovat a fost şi sancţionat tocmai pentru ca „nu a respectat regimul de viteză în condiţii de ceaţă”, pierzând controlul autovehiculului şi intrând în plin în sensul giratoriu’’.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Satu Mare

Prin sentinţa nr. 103/D din 09.06.2020, Tribunalul Satu Mare – Secţia I civilă a admis în parte acţiunea; a obligat pârâtul Consiliul Judeţean Satu Mare la plata, către reclamanta SC A. SRL a sumei de 12.189 euro (echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale a României din data plăţii efective), reprezentând dauna totală suferită, precum şi la plata sumei de 280.750,88 lei reprezentând beneficiu nerealizat de către reclamantă în perioada 06.11.2018 – 06.06.2020.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel Oradea

Prin decizia nr. 293/A din 09.03.2021, Curtea de Apel Oradea-Secţia I civilă a respins, ca nefondat, apelul declarat de reclamanta SC A. SRL împotriva încheierii de şedinţă din 07.06.2019 a Tribunalului Satu Mare; a admis apelurile declarate de reclamantă şi de pârâtul Consiliul Judeţean Satu Mare împotriva sentinţei; a schimbat în parte sentinţa; a obligat pârâtul Consiliul Județean Satu Mare la plata, către reclamantă, a sumei de 9751,2 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plății efective, reprezentând, cota de 80% din dauna totală suferită prin avarierea autovehiculului reclamantei și la suma de 273.800,35 lei reprezentând beneficiul nerealizat ca urmare a avarierii autovehiculului, pe perioada 06.11.2018 – 06.03.2021.

Sursa: bihorjust.ro