Ultima actualizare: azi, 18:10

Locale

FOTO. Consiliul Județean Satu Mare, vinovat de producerea unui accident. A fost pus la plată

Consiliul Județean Satu Mare este vinovat de producerea unui accident rutier, este decizia judecătorilor, după ce, în noiembrie 2018, un șofer de TIR a intrat în plin în sensul giratoriu de la Terebești, pe Drumul Județean 108L. Cum intersecția nu a fost semnalizată, iar TIR-ul nu a mai putut fi folosit aproximativ doi ani, Consiliul Județean Satu Mare, în calitate de administrator al drumului, a fost pus să plătească despăgubiri.

Obiectul cererii de chemare în judecată

,,Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Satu Mare la data de 27.02.2019, reclamanta SC A. SRL a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii UAT Judeţul Satu Mare şi Consiliul  Judeţean Satu Mare, obligarea acestora la plata, către reclamantă, în solidar, a sumelor de 141.943,39 lei cu titlu de daune materiale şi 564.000 lei cu titlu de daune morale datorită lipsei de folosinţă a autovehiculului în cauză, sume ce urmează a fi reactualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală calculate de la data de 06.11.2018 şi până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată”.

,,Dintr-o adresă a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare rezultă că în zonă nu sunt suficiente indicatoare şi marcaje rutiere care să semnalizeze participanţilor la trafic existenţa acestei intersecţii”, a spus firma păgubită.

Cum s-a apărat Consiliul Județean

,,Faptul că şoferul autovehiculului nu a respectat prevederile legale reiese, fără echivoc, din procesul-verbal seria PSMX nr. 029792 emis de Secţia de Poliţie Beltiug ca organ constatator, care nu a fost contestat sau anulat şi constituie astfel un titlu executoriu, şi din care rezultă faptul că singura cauză a producerii accidentului pe DJ 1Q8L a constat în fapta conducătorului auto de nerespectare, cu vinovăţie, a regimului de viteză în condiţii de ceaţă cu vizibilitate sub 100 metri, motiv pentru care acesta a intrat în coliziune cu sensul giratoriu aflat la intrarea în localitatea Terebeşti. De altfel, şoferul vinovat a fost şi sancţionat tocmai pentru ca „nu a respectat regimul de viteză în condiţii de ceaţă”, pierzând controlul autovehiculului şi intrând în plin în sensul giratoriu’’.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Satu Mare

Prin sentinţa nr. 103/D din 09.06.2020, Tribunalul Satu Mare – Secţia I civilă a admis în parte acţiunea; a obligat pârâtul Consiliul Judeţean Satu Mare la plata, către reclamanta SC A. SRL a sumei de 12.189 euro (echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale a României din data plăţii efective), reprezentând dauna totală suferită, precum şi la plata sumei de 280.750,88 lei reprezentând beneficiu nerealizat de către reclamantă în perioada 06.11.2018 – 06.06.2020.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel Oradea

Prin decizia nr. 293/A din 09.03.2021, Curtea de Apel Oradea-Secţia I civilă a respins, ca nefondat, apelul declarat de reclamanta SC A. SRL împotriva încheierii de şedinţă din 07.06.2019 a Tribunalului Satu Mare; a admis apelurile declarate de reclamantă şi de pârâtul Consiliul Judeţean Satu Mare împotriva sentinţei; a schimbat în parte sentinţa; a obligat pârâtul Consiliul Județean Satu Mare la plata, către reclamantă, a sumei de 9751,2 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plății efective, reprezentând, cota de 80% din dauna totală suferită prin avarierea autovehiculului reclamantei și la suma de 273.800,35 lei reprezentând beneficiul nerealizat ca urmare a avarierii autovehiculului, pe perioada 06.11.2018 – 06.03.2021.

Sursa: bihorjust.ro

 

 

12 comentarii

  1. Pbeata Răspunde

    Sensul ăla e pus aiurea . Dar nu e de vina nimeni in afara de șofer . Sa i se verifice tachograf-ul sa se vada cu ce viteza a trecut ghibolul prin satul Gelu aflat la 2 km de sens . La 90 pe oră ….. cu ceata care era si telefonul in mana …… a mai vazut el fix … aia ….

  2. altu fără bmw Răspunde

    Daaa! Stați flexy că amenda tot noi suportăm indirect din bugetul CJ. Dar care a visat și a proiectat acel sens în câmp și fără de rost merită niște “felicitări”!

    • Satmarean Răspunde

      Porcăria aia de giratoriu trebuie urgent demolată !!! Câți oameni mai trebuie să moară și câte accidente rutiere pentru a se lua măsura asta ? Și totodată anchetați cei care au băgat atâția bani publici în măgăria aceea !!! Total fără sens !!! Nu e nevoie acolo de așa ceva !!! D-nu Pataki Csaba luați urgent măsuri în consecință și urgent rezolvată problema și obstacolul de acolo !!!

  3. Valahu Răspunde

    Da cine plateste cheltuielile cu care circula (in interes personal)angajati primariei,CJ,ANF si ai celorlate institutii bugetare care traiesc ca niste trantori pe banii nostrii?Rusine s-a va fie trantori ORDINARI!

  4. una Răspunde

    Scuzati la mine ca sant bulversata de atata lucru ca io tare mult ovaz ascutit si tare multe frunze taiat la caini.Ce s-a fac aici la bugetari asta facem.

  5. Inculti Răspunde

    Multi prosti pe aici, domnilor si doamnelor nu are nici o treaba bugetarul angajat, ca toti platim aceleasi taxe incultilor, problema este ca aceasta plata trebuia inputata consucerii consiliului jidetean din acel an, adica probabil stef era atunci la conducere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.