PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Refugiaţii, umiliţi de unguri. Ţinuţi ore întregi la vamă, apoi într-o sală de sport!

Refugiaţii, umiliţi de unguri. Ungaria continuă să aibă o atitudine ostilă faţă de refugiaţii din Ucraina. După ce zilele trecut a blocat, fără niciun anunţ şi explicaţie, accesul refugiaţilor fără paşapoarte biometrice sau paşapoarte cu viză, acum au introdus o nouă politică de descurajare a acestora.

Ucrainenii care nu au paşaport biometric şi ies din ţară prin vămile Petea sau Urziceni sunt conduşi către o sală de sport din oraşul Fehergyarmat. Aici sunt puşi să se încoloneze şi să aştepte cu orele pentru a fi introduşi într-o bază de date. Întâi stai ore bune în vpmile din România, apoi stau şi mai mult în sala de sport.

Un microbuz care a pornit ieri la ora 10 dimineaţa din Satu Mare şi-a petrecut noaptea în sala de sport din Fehergyarmat, pentru că la bord se afla o persoană în vârstă care avea paşaportul simplu. Printre ei se aflau mame cu copii, care au dormit pe jos, pe saltele.

Toate acestea se întâmplă în condiţia în care nici refugiat nu vrea să rămână în Ungaria, doar să ajungă la o destinaţie din Europa de Vest.

Atitudinea lor este de neînţeles. Foarte deranjaţi sunt şi voluntarii din Satu Mare, care depun eforturi să îi cazeze pe refugiaţii care sunt pe drumuri de zile întregi, să îi treacă frontiera cât mai repede, ca apoi maghiarii să îi ţină cu orele pentru o bază de date. Toate aceastea se întâmplă în condiţiile în care este război.