PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Voluntarii din Satu Mare, supăraţi pe Ungaria: Sunt prea îndrăgostiţi pe Putin!

Voluntarii din Satu Mare sunt foarte supăraţi pe conducerea din Ungaria pentru modul în care îi tratează pe refugiaţi. De fapt, şi autorităţile din Satu Mare sunt deranjate de modul în care Ungaria abordează problema refugiaţilor de la frontieră, însă nu pot să spună acest lucru.

Un voluntar implicat activ încă de la primirea primilor refugiaţi (pe care unii oficiali români îi consideră turişti) a relatat, pentru PortalSM, că se simt efectiv batjocoriţi atât ei, darmai ales cei care fug de război.

O parte a voluntarilor sătmăreni preiau refugiaţi din vămile Halmeu sau Sighet şi îi duc spre spaţii de cazare, oferite tot de voluntari, sau spre Petea, pentru a-şi continua călătoria sau chiar îi trec frontiera în Ungaria, unde sunt aşteptaţi de rude sau prieteni. Mulţi din aceşti refugiaţi au intrat pe jos în România, unde au un sprijin. Ooamenii sufletişti sar în sprijinul lor în vreme ce statul român a montat câteva toalete.

În tot acest timp autorităţile din Ungaria parcă vor să îi încurce. Gestul este de neînţeles, mai ales că aceşti refugiaţi nici nu vor să rămână în Ungaria, vor doar să treacă mai departe.

Astfel, pe lângă toate greutăţile pe care le întâmpină, atât refugiaţii cât şi voluntarii, trebuie să suporte şi regulile de neînţeles ale Ungariei. Sunt ţinuţi ore întregi pe loc pentru verificări.

“Concluzia este una: sunt prea îndrăgostiţi de Putin”, a afirmat voluntarul.

Problema a fost ridicată şi de către primarul Dinu Birtoc, care spune că autocarul cu refugiați ucraineni a plecat ieri după-masă, în jurul orei 17.00 din Călinești-Oaș și trebuia să ajungă în Polonia. Doar că, spune edilul, autocarul a fost ținut nu mai puțin de zece ore la intrarea în Ungaria pentru că ,,vameșii maghiari nu au vrut să lucreze”.

,,Poporul român a dat dovada de solidaritate și promptitudine în ajutorul refugiaților din Ucraina, în timp ce țara vecină Ungaria a permis intrarea refugiaților doar condiționat, de deținerea  pașaportului biometric. La intervenția Ministrului de Externe al României au ridicat aceasta restricție, dar vamesii maghiari s-au răzbunat și nu au vrut să lucreze. Va spun toate acestea deoarece am urmărit transportul cu autocarul a refugiaților care au fost cazați  la noi, care au plecat din Călinești la orele 17.00 si trebuia sa ajungă în Polonia. Din păcate,au stat la intrare în Ungaria zece ore, asta în condițiile în care erau doar femei cu copii și bătrâni. Vecinii noștri trebuie sa se hotărască de care parte a baricadei sunt!”, spune primarul Dinu Birtoc.