PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Muncitorii străini opresc criza forței de muncă din România

Criza forței de muncă este o problemă din ce în ce mai mare pentru România, iar odată cu ridicarea restricțiilor pare să se agraveze și mai mult. Deși majoritatea afacerilor încep să se redeschidă încet, încet, angajatorii se plâng că nu reușesc să acopere locurile de muncă disponibile, oricât ar încerca.

Principalele cauze ale acestui deficit de pe piața muncii sunt constituite de criza demografică cu care se confruntă țara noastră, dată de scăderea numărului de nașteri și de plecările din ce în ce mai numeroase ale românilor în alte țări.

Soluția guvernului pentru a combate această criză este de a permite firmelor să angajeze de patru ori mai mulți muncitori străini, în comparație cu anii trecuți, numărul total ridicându-se în acest moment la un total de 100.000 de muncitori străini pentru anul 2022.

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – august 2021 (conform datelor oferite de către Ministerul Muncii):

  1. Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.812;
  2. Restaurante – 5.324;
  3. lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a. – 3.887;
  4. Activități de contractare, pe baze temporare,a personalului – 3.505;
  5. Transporturi rutiere de mărfuri – 2.408;
  6. Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376;
  7. Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.919;
  8. Hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772;
  9. Întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651;
  10. Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie – 1.282.

Datorită acestei soluții oferite de către Guvern, o mare parte din industria ospitalității și a construcțiilor au fost și sunt salvate de forța de muncă asiatică. Dacă și tu te afli în această situație, dar nu ești decis dacă să apelezi la muncitori India, Filipine sau alte țări asiatice, iată o parte dintre avantajele angajării acestora:

  1. Salariile acceptate de către aceștia sunt mult mai mici decât cele cerute de către un muncitor calificat român. Spre exemplu, salariul unui muncitor din Sri Lanka venit în România se ridică în medie, la 500 de euro net pe lună;
  2. Personalul asiatic este foarte bine pregătit și serios;
  3. Aceștia lucrează foarte rapid și eficient;
  4. Asiaticii sunt productivi, se adaptează rapid la locul de muncă și îl tratează cu foarte mare responsabilitate;
  5. Majoritatea sunt vorbitori de limba engleză,  fapt ce ușurează comunicare între ei și angajator/colegi.