Producătorii de pălincă ar putea primi finanțare pentru mici fabrici cu utilaje de ultimă generație. Aceste băuturi ar putea fi cunoscute la nivel internațional. Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii a anunțat că românii care produc țuică și palincă ar putea primi finanțare pentru mici fabrici dotate cu utilaje speciale. Acest lucru va duce la promovarea producției de prune. România este deja pe primul loc în Uniunea Europeană și pe patru în lume, conform Evenimentul zilei.ro.
În Satu Mare palinca se face după reţete vechi de sute de ani, producătorii folosind și cireșe amare, caise, pere sau mere. Procesul este unul foarte complex, mai ales după ce băutura este ținută la maturat în butoaie cel puțin unul sau doi ani.
România se confruntă cu un număr scăzut de producători de țuică și pălincă premium. Mulți fac băuturile acasă pentru consumul propriu sau comerț la negru. În țară, există un singur vânzător înregistrat în Bistrița-Năsăud, care este faimos în toată Europa.
Ministrul Agriculturii consideră necesară finanțarea producătorilor de țuică și pălincă premium. România este pe locul unu în Europa la producția de prune, iar șansele să rămânem în top sunt mari.
„Decizia este, dar ea trebuie completată. Niște echipamente certificate, pentru că din păcate se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății” a spus Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România, potrivit stirileprotv.ro.