PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cupola de foc din Europa ajunge în România. Căldura va aduce stres termic și ziua, și noaptea

Woman using water bottle to cool down. Fitness and wellbeing concept with female athlete cooling down on a city street. She is holding a water bottle to her head to cool down. The sun is low creating long shadows and some lens flare. Copy space

Cupola de foc de deasupra Europei se extinde până în România. În țară, disconfortul termic se va resimți în special în orașe, formându-se așa numitele “insule de căldură”, a declarat, joi, la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Cupola de aer cald înseamnă că un val de căldură persistent pe o suprafață mult mai mare decât în mod normal, a explicat Roxana Bojariu.

,,Extinderea spațială și în timp a acestui episod cu temperaturi mari înseamnă realimentarea să continuă. De aici rezultă și persistența acestor munți de aer cald care țin atmosfera încinsă pe zona mare. Intervine și acest mecanism în formarea cupolei inclusiv modificarea în circulația atmosferică de acoperire întinsă și la o înălțime mai mare, nu doar cu manifestare la nivelul solului. De aci persistența și impactul deosebit pe care astfel de episoade îl pot avea”, a declarat Roxana Bojariu.

Climatologul a spus că astfel de perioade cu căldură extremă depășesc o săptămână, dar, “cu mici reveniri, ne-am putea aștepta la o perioadă de două săptămâni cu fluctuații și o revenire la temperaturi un pic mai scăzute săptămâna viitoare, pentru ca apoi să crească iar temperaturile”.

,,În România sperăm să nu atingem temperaturi atât de ridicate chiar dacă disconfortul termic va fi prezent mai ales în orașe. Mediul urban amplifică episoadele cu temperaturi ridicate, din cauza construcțiilor, a traficului intens. În orașe temperatura e mai ridicată decât în zonele rurale, este vorba de așa numită insulă de căldură a orașului, care se suprapune peste valul de căldură”, a explicat climatologul.

Bojariu a atras atenția că temperaturile ridicate vor afecta în special copiii, bătrânii, persoanele cu afecțiuni cardio-vasculare sau pulmonare, așa că acestea trebuie să fie atente să își ia măsuri de precauție. “Trebuie să fie foarte atente, pentru că organismul nu are posibilitatea de a-și recăpăta forțele. Peste zi ai stres termic, peste noapte ai iar stres termic. Efectul cumulativ este mare”, a spus Bojariu.

Sursa: Digi24

Exit mobile version