PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Parada cavalerilor medievali, neautorizată la Satu Mare. Cozma: CAVALERII BA, HUSARII DA!

Parada cavalerilor medievali, organizată de către Primăria Ardud, nu a fost autorizată să aibă loc în municipiul Satu Mare, lucru care a stârnit nemulţumirea liberalilor.

Primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a dorit să organizeze o paradă a cavalerilor asemenea anilor trecuţi, însă nu a primit aprobare de la Primăria Satu Mare pe motiv că nu se doreşte crearea unui precedent.

Ne bucurăm că oameniis unt înseţtaţi de a participa la un festival medieval, care doar la Ardud este în nord vestul României de o asemenea anvergură şi cu o asemenea atracţie la oameni. (…) Am fi dorit şi anul acesta să fie şi o paradă în Satu Mare. Au fost multe întrebări, de accea mă văd dator să dau un răspuns de ce nu se mai ţine. Am făcut această solicitare către Primăriai municipiului dar domnul primar pe considerentul că nu doreşte să creeze un precedent în sensul de a nu fi şi alte parade indiferent din partea cui în municipiu, a spus că nu doreşte să creeze un precedent. De aceea, anul aceasta nu va fi şi o paradă în municipiul Satu Mare şi de aceea vă invităm pe toţi să fiţi prezenţi îna cest weekend la Ardud pentru a gusta acolo din tot ceea ce este pregătit”, a spus primarul Ovidiu Duma.

COZMA: CAVALERII BA, HUSARII DA!”

Imediat a reacţionat şi deputatul Adrian Cozma, preşedintele PNL Satu Mare, care consideră inadmisibil această respingere a paradei cavalerilor medievali, în vreme ce parada husarilor se desfăşoară în fiecare an. El solicită primarului Kereskenyi să revinp de urgenţă asupra deciziei.

CAVALERII BA, HUSARII DA! Aşa vede primarul Gabor desfășurarea evenimentelor culturale în municipiul Satu Mare. Cavalerii medievali nu se califică să treacă prin centrul orașului, în timp ce husarii și toți ceilalți participanți la evenimentele organizate de primarul orașului pot să-și exprime tradițiile și să se promoveze identitar.
E inadmisibil ca în orașul nostru să nu putem să ne promovăm propria cultură!
Cer de urgență Primăriei Satu Mare să reconsidere cererile organizatorilor de evenimente culturale care nu vor decât să promoveze orașul nostru și tradițiile locale străvechi”, a transmis Cozma.

Cum explică Primăria Satu Mare

“Festivalul Medeival MedievArtFest Ardud este un bun prilej de promovare a orașului Ardud. Acest festival este cunoscut printre sătmăreni, iar majoritatea participanților, la fel ca și la edițiile precedente, vor fi din municipiul Satu Mare.
La nivelul județului Satu Mare sunt peste 20 de evenimente prin care se sărbătorește comunitatea din alte localități decât municipiul Satu Mare. Toate aceste localități își doresc promovarea sau lansarea evenimentului lor în centrul municipiului Satu Mare. Asta însemnă că cel puțin de 20 de ori pe an, centrul municipiului Satu Mare este blocat pentru marcarea sărbătorilor din aceste comunități.
Mai mult, la nivel de municipiu avem foarte multe solicitări pentru organizări de evenimente în aceeași locație. Toate aceste date se suprapun și ar putea crea un blocaj permanent al circulației din centrul orașului.
Primăria Satu Mare a susținut și a dat aviz pozitiv pentru toate paradele organizate de ONG-uri sau instituții din municipiul Satu Mare”, transmite Primăria Satu Mare.

Programul Festivalului: