Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Parada cavalerilor medievali, neautorizată la Satu Mare. Cozma: CAVALERII BA, HUSARII DA!

Parada cavalerilor medievali, organizată de către Primăria Ardud, nu a fost autorizată să aibă loc în municipiul Satu Mare, lucru care a stârnit nemulţumirea liberalilor.

Primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a dorit să organizeze o paradă a cavalerilor asemenea anilor trecuţi, însă nu a primit aprobare de la Primăria Satu Mare pe motiv că nu se doreşte crearea unui precedent.

Ne bucurăm că oameniis unt înseţtaţi de a participa la un festival medieval, care doar la Ardud este în nord vestul României de o asemenea anvergură şi cu o asemenea atracţie la oameni. (…) Am fi dorit şi anul acesta să fie şi o paradă în Satu Mare. Au fost multe întrebări, de accea mă văd dator să dau un răspuns de ce nu se mai ţine. Am făcut această solicitare către Primăriai municipiului dar domnul primar pe considerentul că nu doreşte să creeze un precedent în sensul de a nu fi şi alte parade indiferent din partea cui în municipiu, a spus că nu doreşte să creeze un precedent. De aceea, anul aceasta nu va fi şi o paradă în municipiul Satu Mare şi de aceea vă invităm pe toţi să fiţi prezenţi îna cest weekend la Ardud pentru a gusta acolo din tot ceea ce este pregătit”, a spus primarul Ovidiu Duma.

COZMA: CAVALERII BA, HUSARII DA!”

Imediat a reacţionat şi deputatul Adrian Cozma, preşedintele PNL Satu Mare, care consideră inadmisibil această respingere a paradei cavalerilor medievali, în vreme ce parada husarilor se desfăşoară în fiecare an. El solicită primarului Kereskenyi să revinp de urgenţă asupra deciziei.

CAVALERII BA, HUSARII DA! Aşa vede primarul Gabor desfășurarea evenimentelor culturale în municipiul Satu Mare. Cavalerii medievali nu se califică să treacă prin centrul orașului, în timp ce husarii și toți ceilalți participanți la evenimentele organizate de primarul orașului pot să-și exprime tradițiile și să se promoveze identitar.
E inadmisibil ca în orașul nostru să nu putem să ne promovăm propria cultură!
Cer de urgență Primăriei Satu Mare să reconsidere cererile organizatorilor de evenimente culturale care nu vor decât să promoveze orașul nostru și tradițiile locale străvechi”, a transmis Cozma.

Cum explică Primăria Satu Mare

“Festivalul Medeival MedievArtFest Ardud este un bun prilej de promovare a orașului Ardud. Acest festival este cunoscut printre sătmăreni, iar majoritatea participanților, la fel ca și la edițiile precedente, vor fi din municipiul Satu Mare.
La nivelul județului Satu Mare sunt peste 20 de evenimente prin care se sărbătorește comunitatea din alte localități decât municipiul Satu Mare. Toate aceste localități își doresc promovarea sau lansarea evenimentului lor în centrul municipiului Satu Mare. Asta însemnă că cel puțin de 20 de ori pe an, centrul municipiului Satu Mare este blocat pentru marcarea sărbătorilor din aceste comunități.
Mai mult, la nivel de municipiu avem foarte multe solicitări pentru organizări de evenimente în aceeași locație. Toate aceste date se suprapun și ar putea crea un blocaj permanent al circulației din centrul orașului.
Primăria Satu Mare a susținut și a dat aviz pozitiv pentru toate paradele organizate de ONG-uri sau instituții din municipiul Satu Mare”, transmite Primăria Satu Mare.

Programul Festivalului:

33 comentarii

  1. Maci Laci Răspunde

    ĂSTA E ADEVĂRUL ÎN GUNOIUL ĂSTA DE ORAȘ NUMAI HJNGURII AU6DREPTURI SĂ FACĂ CE VOR ROMÂNII NU!!!

    • Altu Răspunde

      Și cine e de vină, românii sunt. La votare pun zece candidați că toți vor la cașcaval. Ungurii unul singur, și dintr-un singur tur vor fi în veci câștigători. Că ei votează și o maimuță, numai să fie udemerista

  2. Trol UDMR Răspunde

    Foarte tare frate! Vedeți ce înseamnă inteligenta superioară dobândită prin smârcuri și alte debrecenuri!Deci după mintea ta de honved,numit și Gaborică ,zilele Partium sunt ale orașului Sm ? când de fapt prosteală asta Partium este o denumire fezandat-sovin-iredentista data unor teritorii (mai nou cică comitate) care in zilele noastre reprezintă părți din diferite județe din RO și HU!La chermeza aia cu portu,dansu și placinta șvăbească erau numai din SM,așa-i ?La abureala aia pioasa inima a lui Jezus au fost oameni din tot județul și din Jud. vecine!Pana și la raliu, băi descalecatorule erau de prin toată țara și UE!Asa ca acum ce prosteală ieftină ai găsit,vezi tu ești ofticat pe penelei cu parcarea aia și nea Adelin și faci ca maimuța la gratii!Nu ești tu prost….
    PS.Adiță baga niște moarha sub șa și zi ca după parada le-o dai sa aibă și ei un aperitiv decent la zilele Pârțium și te lasă sa faci doua ture,nu una, sa se fezandeze bine!

    • Neagu Răspunde

      Nu fi vulgar Trolule! Ia incearca sa interpretezi denumirea evenimentului: FESTIVALUL MEDIEVAL DIN ARDUD. Este un festival al Orasului Ardud. Asadar nu inteleg nedumerirea ta.

      • Aldo Răspunde

        La noi nu se folosea termenul de “Cavaler” ci de “viteaz”. In ziua de azi acest viteaz, din pacate, s-a transformat in bombardier.

        • History Răspunde

          “Viteaz” ca și vitéz nagybányai Horthy Miklós? Numai întreb. Că de este așa e cam nașpa treaba.😱😲🤮

  3. Borsa Răspunde

    Foarte bine a procedat primarul. Am inteles ca este un eveniment al orasului Ardud, asadar sa faca evenimentul acolo!
    In rest, nu pot sa nu observ ca piticul deputat iarasi incearca sa bage ura intre comunitati, dar nicicum nui-i ies prostiile astea :)))))))

    • m Răspunde

      @Borsa:sa înțeleg că ziua maghiarilor este în Ungaria,nu în Satu Mare ?Mai dați-va jos din saua aia puturoasă!

      • 3,14 Răspunde

        Este spectacolul Ardudului, nu este vorba nici de ziua Ungariei si nici de ziua Romaniei, nici de zilele orasului Satu Mare nici de Dantu’ la Sura din Soconzel…”sa intelegi”. Daca de Ziua Castanelor din Baia Mare vor sa vina aia in Satu Mare ar avea vreo logica? Nu are a face nici cu huszarii si nici cu teutonii doar cu bietul cozma (cu mare litera mica).
        P.S.- Da, ca ‘vitez” daca acest lucru te incanta.

      • Real Răspunde

        Bai disteptule, la Bucuresti nu demult s-a sarbatorit ziua Frantei….!

    • 3,14 Răspunde

      Daca te uiti in jur, vezi ca ii iese “un pic” politichia patriotisto-comunista. Are admiratori postaci ca saracii: altu’, maci laci, satmarean samd de care mai poti rade dupa o zi de munca. Eu sunt lamurit cu politichia asta, am decis sa fac zilele orasului Satu Mare in Parizs anul viitor. Sa nu dea Domnu’ (ala de sus) ca primarul sa ma refuze ca tare nervos oi hi, mantzau’ lui! Satmarean jet si bejet nu oi defila la Parizs???Adeca… merg lesbienele si pa mine cui ma lasa??? Da io…pentru cine votez apoi dara??? Hai mai, sa fim seriosi si sa ne culcam ca traba a munci maine. Nb la toata lumea!

      • Vasi Răspunde

        Ar fi interesant Dantul la Sura din Soconzel in fata Mallului, langa rampa. Autentic 100%.

  4. Mae Răspunde

    Gabor ești un răutăcios !!!! Și sovin !!!! Ești ungur și la 100 m pe lingă tine contaminezi aerul pe lînga tine !!! Nu fii bulangiu și lasă sa se desfășoare parada !!!! Dacă mai vrei husarii in oraș !!!!

  5. Stâna Răspunde

    Și noi din Stâna vrem Festivalu’ Cavalerilor din Stâna tot în Centrul Satu Mare. Și noi vrem în fiecare weekend fraților. Așadar Gaborika leagă-ți izmenele.

    • 3,14 Răspunde

      Bine bine si io din Prislop atunci unde oi mere? Vreu si io la oras in Satu Mare, vreu parada, cozma…help mi!!! No merg sa fac o baie si ma pregatesc di drum si de medievalisme!

      • Traditional Răspunde

        Eu vreau in centru :Targul de fete de pe muntele gaina!
        Si nu uratele alea ieftine de pe Corso!
        Fete virgine sa defileze, in costume de baie, oricum e canicula!

    • Pedal-Gogu Răspunde

      Voi din Stâna ar trebui să faceti Festivalul Agriculturii!Că la sfârsitul lunii aprilie deja aveati la tarabe lebenită,pepene galben,ardei kapia,etc!Asa ceva nici fermierii din Missouri nu stiu să facă!Măcar Petre Daia a trecut pe la voi săptămâna trecută?

  6. FARCAU Răspunde

    ce cavaleri ???? asta e o MASCARADA GROSOLANA ….tip CHICI

    • History Răspunde

      … și nu are absolut nici o legătură cu adevărul istoric. Am mai scris asta dar văd că degeaba. Cavaleri cruciați la Ardud? Ce ați fumat fraților că e tare marfa?
      Cel mai mult îmi place încălțămintea primarului.💩
      Măi, te îmbraci medieval atunci faci până la capăt și nubte afișezi în adidași! Iar dacă așa îți plac țoalele vechi și nu ai încălțări autentice atunci fă-ți rost!
      Strict istoric această manifestare nu are absolut nici o legătură cu cetatea de la Ardud și tot ce a însemnat pentru comunitatea locală.
      Nu aveți un consultant istoric dacă tot oraș medieval vă autoproclamați?
      Mai e puțin și aduceți niște reproduceri de dinosauri!
      Mai degrabă ați promova descălecatul lui Dragoș că se presupune că de aici sau din zona Chioarului a plecat apre Moldova.

      • Trol UDMR Răspunde

        Băi aici nu te contrazic! Inclusiv la faza cu adidașii!😀😀Vedeti asta se întâmpla când avem primari prea vizionari! A vrut și Duma sa dea o Dumă și s-a transformat in cavaler pseudo templier ca nici acolo nu a nimerit costumația! Da și Goborică (acuma ca o sa-l facă Orbán conte peste comitat) se sparge in viziuni inclusiv cu husarii cu care nu este chiar așa cum se prezintă ei!Pana la urma este un motiv de divertisment,poate mai atrage și niște turiști , se mai sperie niște babe, se mai hlizesc niște țânci , iar circulația oricum se Închide veșnic…Este o interpretare și o șicana pur politica!

  7. Calin Răspunde

    Alta inventie marca Hadrian Cozma.
    C8pilu se plictiseste ca nu i se activeaza puta, si debiteaza aberatii sa vibreze aerul. Mincinosul maniac nu invata din propriile greseli, mai degraba le catalogheaza dezinformari politice.

  8. s Răspunde

    CAVALER pentru cei mai slabi cu intelectul, este un rang nobliar conferit de regi unor conducatori de armate care au excelat in razboi. Cei care fac trafic de tigari ca de exemplu Cozma, pot fi numiti bisnitari, su cei care castiga bani din fetite prostituate, ca Govor, sunt curvari. Hai sa le organizam si lor o cate o parada la Satu Mare !!!!!

  9. Satmarean Răspunde

    De data aceasta Cosma are dreptate.

  10. Bogdan Dumitras Răspunde

    Adi Cozma le va duce ceai și pizza cavalerilor. Cavalerii din Transilvania erau cam 99% unguri, Adi vrea sa masaluiasca din nou ungurii prin Satu Mare

    • Pedal-Gogu Răspunde

      Acuma n-o să mărsăluiască!N-o să fie cu ce!Astăzi i-au fugit toti caii din Ardud-Vii!Noroc cu bravii nostrii in uniformă care i-au depistat pe cei trei fugari pe Bdul Lucian Blaga si i-au retinut pentru 24 de ore!

  11. H&R Răspunde

    Cozma, cât e motorina? Mai vrei să ieftinești, sau rămâne așa?
    Cu centura aca Varianta SM xum facem? ‘tu-ți gura mătii.

  12. X Răspunde

    Asta care a scris articolu cred ca a facut AVC intre timp. Cum mortisorii tai scrii in halu asta ca ultimul analfabet ?

  13. T 1918 Răspunde

    Duma asta maine se imbraca faraon ca si Mazare.

    • History Răspunde

      E foarte primitiv ce se petrece acolo. Anul trecut am făcut greșeala să trec pe acolo să văd ce și cum. E ceva de nivelul copiilor de grădiniță. Îmi cer scuze de la copiii care frecventează grădinița. Decât asta mai bine nimic.
      Și am mai scris asta, urgeeent să-și caute primăria un consultant pe istorie că văd vă se insistă pe aceleași aiureli. Teoretic ar trebui să aibă. Că dacă totuși are pe cineva eu m-aș debarasa de el că e paralel complet cu istoria locală.
      Numai atâta să spun că primele pietre ale primei așezări fortificate la Ardud au fost puse în 1481. Deci îmi explică cineva de unde p@la măsii apar peste tot cavaleri cruciați? Asta pe lângă faptul că în zonă veci nu au fost așezări întemeiate, construite, patronate, protejate sau ce mai vreți de cavaleri! Nuvi mpcar tangențial! Cu atâta oboseală am putea pune pe vikingul Rurik acolo care a organizat primul stat slav în jurul Kievului! Că tot e și aia pe aproape!😱😲😤 Apoi ne mirăm că copiii noștri rămân cu prostii în cap când de fapt prostii le băgăm în cap?

  14. Eu Răspunde

    Stapini din Ardud :
    Drághffy, Báthory, Károlyi au fost slujit tot de huszár

    • Sandu Răspunde

      Degeaba le spui sau scrii!Crezi că o auzit de ei?Sunt prea multe diacritice!

    • History Răspunde

      Da. Dar dacă să zicem că acceptăm teoria destul de probabilă că primul descălecător al Moldovei Dragoș (Drágfy) a plecat de pe aceste meleaguri la îndemnul regelui maghiar de atunci IV. (Kun) László 1272-1290 asta după năvălirea tătarilor din anul 1241 pentru a întemeia marca de graniță Moldova cu reședința la Baia (data certă este discutată) pentru a se apăra de eventuale alte viitoare invazii tătărești nu am fi mai aproape de adevărul istoric? Ca să nu mai povestesc că am putea face tit felul de acțiuni cu teme istorice ln parteneriat cu localități moldovenești (din Moldova noastră) asta frumos pe traseul presupusei descălecări (probabil prin pasul Prislop sau eventul prin pasul Tihuța). Ne mai și înfrățim cu localități de acolo sau de oe traseu, fluturăm steagul tricolor și cel mai important nu băgăm prostii în capul copiilor noștri gen cavaleri cruciați! Care au fost (teutonii adică) în Țara Bârsei o perioadă scurtă (1211-1225) dar au fost scoși în șuturi pentru că jefuiau populația în loc să-i apere? Întreb eu unde era cetatea Ardud în anul Domnului 1225 când primele pietre au fost puse în anul 1481??? Am scris și anul trecut dar văd că degeaba. Asta de la Ardud săvârșită în halul ăsta fără de hal eu consider o tâmpenie comercială care nu are cum să aibă viitor pentru că nu are la bază informații istorice adevărate. Punct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.