PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO/VIDEO. Zeci de patrioţi străbat judeţul cu căruţele. “Să ne apărăm credinţa, valorile!”

Zeci de patrioţi din judeţul Satu Mare au pornit în această dimineaţă cu căruţele, de la mănăstirea Scărişoara, urmând ca peste două zile şi jumătate să ajungă la Huta Certeze unde se vor întâlni cu credincioşii veniţi din Maramureş, în cadrul evenimentului “Satele unite ale Maramureşului şi Sătmarului”.

Delegaţia din Satu Mare este condusă de către deputatul Adrian Cozma, care a arătat că acesta este un proiect creştin, cultural şi patriotic. Alături de el se află mulţi primari şi oameni importanţi din PNL.

Nu în mod întâmplător, Preasfinţitul părinte Iustin a ales această denumire, pentru că în aceste perioade tulburi trebuie să apărăm nişte valori, trebuie să apărăm credinţa noastră, parcă tot mai atacată, pusă sub semnul întrebării de unii şi uite că astăzi, cu un nechezat de cal, cu o dalangă, cu un clopot ne-am adunat la Cetatea Vestului, mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul, mănăstirea de suflet a noastră şi cred că va fi o zi memorabilă pentru că avem un scop nobil, sfânt să ne apărăm credinţa. Nu în mod întâmplător ama les să parcurgem această distanţă de aici de la liminta cu judeţul Bihor, până la celălalt capăl al judeţului, la limita cu Maramureşul, unde ne vom întâlni cu fraţii şi prietenii noştri din Maramureş, iar fiecare tropot de cal care va fi pus pe drumul nostru va însemna că aici suntem acasă că aici apărăm tradiţia, apărăm cultura noastră şi apărăm tot ceea ce este frumos. Asta este frumuseţea România, frumuseţea judeţului Satu Mare”, a spus Adrian Cozma.

El speră ca acest eveniment să ajungă la sute de ediţii.

Evenimentul Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului vrea să aducă într-un singur loc tinerii din județele Maramureș și Satu Mare, astfel că organizatorii se așteaptă la un număr de aproximativ 1.000 de tineri prezenți la eveniment.

Evenimentul constă în participarea a două delegaţii de tineri din judeţele Satu Mare şi Maramureş, ce vor porni într-o călătorie tradiţională cu căruţe şi cai.

Delegaţia din judeţul Satu Mare a pornit de la Mănăstirea Scărişoara Nouă pe traseul: Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Carei – Moftin – Craidorolţ şi va înnopta la Mănăstirea Ţeghea. Luni, 22 august 2022, vor porni de la Mănăstirea Ţeghea spre Terebeşti – Mădăras – Catedrala Satu Mare – Botiz – Livada – Mănăstirea Portăriţa, unde va înnopta. Marţi, 23 august 2022, delegaţia porneşte de la Mănăstirea Portăriţa – Bixad – Certeze şi va ajunge în jurul orei 15,00 în dealul de la Huta Certeze.
Delegaţia Maramureşului va porni luni, 22 august 2022, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare pe traseul Coaş – Copalnic – Tg. Lăpuş – Botiza şi va înnopta la Săliştea de Sus. Marţi, 23 august 2022, va porni de la Săliştea de Sus pe traseul Mănăstirea Moisei – Valea Izei – Mănăstirea Bârsana – Sighetu Marmaţiei, cu sosire pe dealul Huta Certeze în jurul orei 15,00.

La momentul întâlnirii, fiecare delegaţie va prezenta un steag, care se va uni în Drapelul Evenimentului, reprezentat de harta Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care va fi binecuvântată de episcopul Iustin.

Un alt moment va fi reprezentat de o pâine de mari dimensiuni, până la 200 kg, ţintită a fi un record mondial, coaptă special şi adusă la faţa locului, „într-o formă tradiţională”.

Deschiderea oficială a evenimentului va fi la ora 16,00, pe scena de la Huta Certeze, unde se desfăşoară anual Sâmbra Oilor. La ora 16,30 vor susține o conferință Părintele Constantin Necula împreună cu Mihail Neamţu.

La ora 17,30, va avea loc momentul culinar în stil tradițional, iar la lra 18,00 va începe regalul folcloric, cu participarea mai multor artişti de renume din ţară: corul de copii al Parohiei Ireşti, din Vrancea, Bianca Angela Cionca, Maria Poptean, Gabriela Ardusătan, Marian Buzilă, Virginia Irimuş, Viorel Pop, Mihaela Iacob şi Flaviu Dan, Oana Bozga, Georgiana Marina, Paul Ananie, Maria Tripon, Petrică Mureşan, Maria şi Mihai Nemeş, Nicuşor Mureşan.

 

 

Exit mobile version