PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Regizor austriac acuzat că a exploatat minori din judeţul Satu Mare. Poliţia a deschis o anchetă

Regizor austriac acuzat că a exploatat minori din judeţul Satu Mare. Regizorul austriac Ulrich Seidl este acuzat că a exploatat minori români în timpul turnării noului său film „Sparta”, a cărui premieră va fi la 9 septembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Pelicula candidează pentru trofeul „Scoica de Aur” la Festivalul de Film de la San Sebastián, care începe la 16 septembrie, relatează duminică agenţia EFE, citată de AGERPRES.

Dezvăluirea a fost făcută de către publicaţia Der Spegel, la care a contribuit şi jurnalista Delia Marinescu. Filmările au avut loc în satul Necopoi din judeţul Satu Mare.

„Unul dintre copii, care avea doar 10 ani la momentul filmărilor, povestește că a filmat o scenă la duș în care actorul principal, actor profesionist austriac, era complet dezbrăcat, se rădea în părțile intime și l-a întrebat și pe el dacă nu vrea să își dea jos chiloții. Copilul a filmat și alte scene care i-au trezit traume și pentru care nu a fost pregătit în niciun fel de vreun specialist. Și nu a fost singurul”, a scris jurnalista Delia Marinescu, parte a echipei care a investigat cazul, într-o postare pe Facebook, vineri seară.

Un alt copil, care are tată alcoolic, ar fi fost ales special să apară în câteva secvențe cu o persoană dependentă de alcool. Băiatul a început să plângă când a interacționat cu adultul și a refuzat să mai joace, iar după ce a fost forțat să continue, i s-a făcut rău și a vomat, scriu jurnaliștii în Der Spielgel, notează Libertatea.

Părinților care au vrut să vadă despre ce e vorba nu le-a fost permis accesul la filmări. „Cred că am fost păcăliți pentru că suntem săraci”, a declarat tatăl unuia dintre copiii-actori. Avocații regizorului susțin că acuzațiile sunt nefondate, iar membri ai echipei de filmare afirmă că lucrurile s-au petrecut cu totul altfel decât le descriu jurnaliștii. Conform acestora, părinții actorilor minori au fost informați despre tema filmului.

Poliţia Satu Mare a deschis o anchetă

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, din care rezultă posibile infracțiuni comise asupra unor minori, cu ocazia realizării unei producții cinematografice, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este abilitat să comunice următoarele:

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare, în cadrul unui dosar penal, în vederea stabilirii situației de fapt și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, transmite IPJ Satu Mare.