PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Un bărbat nevăzător a obținut permis de conducere! Denunțat de fosta soție

Un bărbat nevăzător a obținut permis de conducere. Două persoane, foşti soţi, din județul Bihor sunt judecaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals pentru că au măsluit rezultatul analizelor oftalmologice, astfel încât bărbatul cu probleme de vedere să-şi poată reînnoi permisul de conducere. Frauda a ieşi, însă, la iveală după ce soţii au divorţat, iar femeia şi-a dat fostul soț pe mâna procurorilor.

Întreaga poveste s-a petrecut în 2018. Orădeanul avea o ofertă pentru a se angaja şofer la o firmă de curierat în Elveţia, însă pentru acest lucru trebuia să-şi reînnoiască permisul de conducere. Numai că suferea de o problemă gravă de vedere, avea chiar legitimaţie de nevăzător, ba chiar şi dosar depus pentru a se pensiona din motive medicale. Însă femeia a decis că nu pot pierde oportunitatea: a completat cu numele ei formularul, a obţinut avizul favorabil, pe baza controalelor sale medicale, iar apoi a şters propriul nume şi l-a trecut pe al soţului.

Frauda a ieşit la iveală în 2021. Divorţaţi fiind deja, orădeanca şi-a denunţat fostul soţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, dar, pentru ca ea să scape, a pretins în faţa anchetatorilor că bărbatul a forţat-o să-şi facă analiza oftalmologică şi tot el ar fi făcut falsurile în fişa de consultaţie depusă la dosarul înaintat Serviciului Permise, potrivit eBihoreanul.

Cercetările făcute de anchetatori, care au solicitat şi o expertiză grafologică, au arătat că povestea cu falsul e reală, doar că scrisul de pe document este al femeii şi nu al fostului soţ, cum a vrut ea să se creadă.

De altfel bărbatul a şi susţinut în faţa lor că “scrisul pare al soţiei” şi a negat vehement că ar fi măsluit el fişa de consultaţie. „Fosta sa soție a venit cu propunerea că în schimbul sumei de 1.000 lei va obține, într-un mod cunoscut numai de ea, rezultatul favorabil necesar reînnoirii permisului de conducere”, a declarat orădeanul în faţa anchetatorilor.

Ambii au fost trimişi în judecată, în final. Femeia a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale şi inducerea în eroare a organelor judiciare, pentru că a încercat să-i păcălească pe procurori cu privire la implicarea ei în fraudă, în timp ce bărbatul a fost inculpat pentru uz de fals.

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde ambii orădeni şi-au recunoscut în totalitate faptele. Femeia a susţinut că a vrut să-şi ajute soţul şi să îmbunătăţească situaţia financiară a familiei, însă ulterior „şi-a dat seama de consecințele efective la care s-ar ajunge, în sensul că el ar fi putut comite un accident de circulație în care să moară chiar și copiii lor”.

Fostul ei soţ nu s-a putut abţine să nu-i reproşeze, însă, că „în mod surprinzător, de la momentul obținerii permisului și până la formularea denunțului, nu şi-a făcut probleme de siguranța copiilor”, după cum se arată în hotărârea judecătorească pronunţată luni, 5 septembrie.

Orădeanca a primit 1 an de închisoare, iar fostul ei soţ s-a ales cu 3 luni de închisoare, pedepse a căror aplicare a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani. Totodată, instanţa a anulat şi fişa medicală falsificată, astfel că, implicit, orădeanul va rămâne fără permis de conducere, pentru reînnoirea căruia va trebui să se prezinte în faţa medicilor, potrivit aceleași surse.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Atât cei doi, cât și procurorii o pot ataca, cu apel, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Exit mobile version